Η γαλλική κυβέρνηση δέχτηκε σήμερα πυρά τόσο από την Αριστερά όσο και από τη Δεξιά με αφορμή τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία προβλέπει τη σύνδεσή τους με το εισόδημα των νοικοκυριών και όχι με τον αριθμό των παιδιών που ισχύει μέχρι σήμερα.
Τα οικογενειακά επιδόματα στη Γαλλία καθορίζονταν, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κι έπειτα, από τον αριθμό των παιδιών και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική συνέβαλε στα υψηλά ποσοστά γεννήσεων σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρισόλ Τουρέν ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τα οικογενειακά επιδόματα θα μειωθούν κατά το ήμισυ για τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω των 6.000 ευρώ το μήνα και κατά τρία τέταρτα για εκείνα με μηνιαίο εισόδημα μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση, η οποία δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο να χαλιναγωγήσει τις δημόσιες δαπάνες της, αναμένει ότι θα εξοικονομήσει 400 εκατομμύρια ευρώ από την εφαρμογή του νέου μέτρου το 2015 και ότι θα εξοικονομεί 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη συνέχεια.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να επιβάλει δραστικές περικοπές όπως έκανε η Ελλάδα και η Ισπανία, σημειώνει το Ρόιτερς.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το Παρίσι δεν έχει πλέον πολλές επιλογές παρά να προχωρήσει στη λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων καθώς ετοιμάζεται για περικοπές άνευ προηγουμένου από τον προϋπολογισμό τον επόμενο χρόνο ύψους 21 δισ. ευρώ.
«Επιτίθενται στην οικογενειακή πολιτική, αλλά μόνο σε αυτήν», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL ο συντηρητικός βουλευτής Ερίκ Βερτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προσβληθεί το μέτρο σε συνταγματικό δικαστήριο.
«Είναι μία από τις ελάχιστες πολιτικές στη Γαλλία που έχει αποτέλεσμα, έχουμε υψηλά ποσοστά γεννήσεων», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού.
Το μέτρο αυτό σηματοδοτεί αλλαγή στη στάση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πριν από τις εκλογές του 2012 είχε δεσμευτεί ότι δεν θα αγγίξει τα οικογενειακά επιδόματα, μία θέση την οποία άλλαξε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.
Ο επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT Τιερί Λεπαόν δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε μάχη ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, ενώ ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ένας πρώην υπουργός ο οποίος εγκατέλειψε την κυβέρνηση τον Αύγουστο, σχολίασε ότι το μέτρο θα πλήξει την ήδη πληγείσα αγοραστική δύναμη των οικογενειών.
Η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα προτιμούσε η κυβέρνηση να μείωνε την πρόσβαση στα προνόμια στους ξένους και όχι στους γάλλους πολίτες.
«Είναι ένας από τους λόγους που έρχονται στη Γαλλία, μπορούν να λάβουν πολλά χρήματα με τρία, τέσσερα ή πέντε παιδιά», σχολίασε η Λεπέν.