Τόσο οι φορείς της Δικαιοσύνης (δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) όσο οι κοινωνικοί φορείς (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, κ.ά.) εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχέδιου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο επέρχονται τροπολογίες στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ σκληρή ήταν και η κριτική που άσκησαν επί των νέων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.
Παράλληλα, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, η οποία θα συνέλθει μεθαύριο Παρασκευή στην Αθήνα, θα καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος, καθώς την ημέρα αυτή λήγει η τριήμερης πανελλαδική αποχή των δικηγόρων. Πάντως, όπως λέγεται, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δικηγόρων θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των 63 Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, οι πρόεδροι όλων των δικαστικών Ενώσεων, των δικαστικών επιμελητών, των Δικηγορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΕΕ, κ.λπ., παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΔΣΑ και ενώ οι δικηγόροι βρίσκονται στο μέσο των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.
Ο κ. Αλεξανδρής, υπογράμμισε καταρχάς ότι οι τροποποιήσεις του επίμαχου νομοσχεδίου αφορούν στον κάθε πολίτη και συνεπάγονται «επιπτώσεις στην άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων του, ενώ επιδρούν εν τέλει καθοριστικά στην πραγμάτωση του δικαίου σε κάθε ατομική περίπτωση». Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής, ότι η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν «άκρως προσχηματική», ενώ αγνοήθηκαν οι θέσεις του δικηγορικού κόσμου.
Αναφερόμενος στη διαδικασία που ακολουθείται στα πρωτοβάθμια δικαστήρια ο κ. Αλεξανδρής επισήμανε ότι καταργείται η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο και προσέθεσε: «Αυτή η βουβή συζήτηση μπορεί μάλιστα να λάβει χώρα χωρίς την παρουσία διαδίκων ή πληρεξουσίων δικηγόρων! Στη συνέχεια, προβλέπεται η δυνατότητα να επαναληφθεί η συζήτηση, δηλαδή να υπάρξει κατ’ αντιδικία προφορική εξέταση του μάρτυρα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από το δικαστήριο και σε περίπτωση Πολυμελούς Δικαστηρίου τούτη διεξάγεται μόνον ενώπιον του εισηγητή και όχι της όλης σύνθεσης! Είναι ευνόητο ότι έτσι τίθεται εκποδών η «ουσία» της διάσκεψης του δικαστηρίου, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση. Καταστρατηγείται δε ουσιαστικά η αρχή του φυσικού δικαστή».
Παράλληλα, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ότι «οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα προκαλέσουν σειρά σοβαρών προβλημάτων στην πράξη για όλους (πολίτες-διαδίκους, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς) και είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, από αυτό που επικαλούνται οι συντάκτες του ότι επιδιώκουν».
Αποκλειστικά τις Τράπεζες εξυπηρετούν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναγκαστική εκτέλεση (πλειστηριασμοί, κ.λπ.), ενώ είναι «σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Αλεξανδρής.
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΔΣΑ επικαλέστηκε την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αναφέρει: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί απώλεια εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης».
Και προσέθεσε ο κ. Αλαξανδρής: «Τούτο ομολογούν δημόσια –επιτρέψτε μου κατά κυνικό τρόπο- και οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης, λέγοντας: «Η εν λόγω απώλεια εσόδων θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση». Δηλαδή δίνουν προνόμια στις Τράπεζες και στη συνέχεια αναζητείται η κάλυψη αυτής της συνειδητής δημοσιονομικής απώλειας πάλι μέσω προδήλως νέων φορολογικών ρυθμίσεων σε βάρος του πολίτη αυτής της χώρας!».
Ακόμη, την αντίθεσή του εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «στην διατήρηση των υψηλών παραβόλων και της καταβολής του δικαστικού ενσήμου κατά τη συζήτηση της αγωγής, ακόμη κι αν το αίτημα είναι αναγνωριστικό», αλλά και στην «επαναφορά της επιβολής προσωρινής κράτησης και κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις» κάτι που είναι «αμφίβολης συμβατότητας με την ΕΣΔΑ».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, τόνισε ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχεται η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης και αναβαθμίζεται σε κυρίαρχο αποδεικτικό μέσο η ένορκη βεβαίωση, δηλαδή, «ενός μέσου το οποίο κατά την εκτίμηση όλων μας, θεωρείται το ολιγότερο αξιόπιστο».
Την ίδια στιγμή η κυρία Θάνου, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων της Δικαιοσύνης, για την εμμάρτυρη κατάθεση, παρά τη σημείωσή τους ότι «η εξέταση του μάρτυρα ενώπιον του δικάζοντος δικαστή, αποτελεί το κλειδί για την εξεύρεση της αλήθειας και την ορθή επίλυση της διαφοράς».
Η κυρία Θάνου κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να σεβαστεί το θεσμό της Δικαιοσύνης, ενώ κατήγγειλε και πάλι την από μέρους της κυβέρνησης παραβίαση της συνταγματικής υποχρέωσής της να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και να καταλύει έτσι το κράτους Δικαίου.
Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη επισήμανε ότι ο νομοθέτης κωφεύει στα προβλήματα της Δικαιοσύνης. «Καλή πρόθεση, αλλά για την κόλαση» χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του επίμαχου νομοσχεδίου ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίνος Βλαχάκης και προσέθεσε ότι από το νομοσχέδιο ωφελούνται μόνο οι Τράπεζες, ενώ καθιερώνεται το «δίκαιο του δυνατού».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος, Ευθύμιος Πρεκετές, ανέπτυξε διεξοδικά τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα των πλειστηριασμών και πολύ περισσότερο, όταν θα ξεκινήσει ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης κάλεσε τους φορείς της Δικαιοσύνης σε κοινές κινητοποιήσεις, αλλά τους παρότρυνε να συμπορευθούν σε έναν κοινό αγώνα.