Η μείωση της καθημερινής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά 30 λεπτά και η αντικατάστασή της με σωματική άσκηση, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Public Health», παρακολούθησε συνολικά 642 εθελοντές και διαπίστωσε ότι όσοι μείωσαν τον χρόνο που περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (SMU) κατά 30 λεπτά και τα αντικατέστησαν με σωματική άσκηση για δύο εβδομάδες, ένιωθαν «πιο ευτυχισμένοι, πιο ικανοποιημένοι, λιγότερο αγχωμένοι από την πανδημία και λιγότερο καταθλιπτικοί από την ομάδα ελέγχου».
Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Ruhr Bochum της Γερμανίας, είπαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ορατά ακόμη και έξι μήνες μετά το τέλος της μελέτης.
«Η μείωση της χρήσης SMU και αύξηση της σωματικής άσκησης ενισχύει την ψυχολογική ανθεκτικότητα έναντι των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας και διατηρεί υψηλά τα επίπεδα ψυχικής υγείας για έξι μήνες», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Οι επιστήμονες «στρατολόγησαν» 642 εθελοντές και τους κατέταξαν τυχαία σε μία από τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα μείωσε την καθημερινή χρήση των SMU κατά 30 λεπτά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων. Η δεύτερη ομάδα αύξησε τη σωματική άσκηση κατά 30 λεπτά, ενώ συνέχισε να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως συνήθως.
Η τρίτη ομάδα συνδύασε και τα δύο, μειώνοντας τη χρήση των SMU και αυξάνοντας τη σωματική άσκηση, ενώ η τέταρτη ομάδα ελέγχου δεν άλλαξε τη συμπεριφορά της. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια πριν, κατά τη διάρκεια της μελέτης και έως και έξι μήνες μετά. Οι εθελοντές περιέγραφαν τη διάρκεια, την ένταση και τη συναισθηματική σημασία της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μοιράστηκαν επίσης δεδομένα σχετικά με τη σωματική τους δραστηριότητα, την ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την ψυχολογική επιβάρυνση που ένιωθαν από την πανδημία.
Αυτές οι δύο παρεμβάσεις, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή και να μειώσουν τα καταθλιπτικά συμπτώματα.
«Αυτά τα μέτρα μπορεί εύκολα να τα εφαρμόσει στην καθημερινότητά του ένα άτομο και είναι εντελώς δωρεάν. Ταυτόχρονα, μας βοηθούν να παραμείνουμε ευτυχισμένοι και υγιείς στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Julia Brailovskaia.