Στο κυνήγι του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου βρίσκεται αυτή την περίοδο η κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για πρόσθετες φοροεαλαφρύνσεις, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 8% και τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Το βάρος του ΕΝΦΙΑ είναι εξαιρετικά κρίσιμο καθώς η ελάφρυνσή του θεωρείται αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο για μία πρόσθετη πρόκληση που έρχεται για τα νοικοκυριά τον Μάιο: Την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο είχαν κάποιες θετικές στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων (στο οποίο είχαμε οριακή υπέρβαση), αλλά και χτύπησαν ηχηρό καμπανάκι για τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση πιστοποίησαν ότι η εποχή των τεράστιων υπερπλεονασμάτων πέρασε και η μάχη για τον πρόσθετο χώρο θα δίνεται μήνα- μήνα με τις δαπάνες του κάθε υπουργείου να περνούν από κόσκινο. Το λεγόμενο spending review έχει ήδη αρχίσει με το οικονομικό επιτελείο να αισιοδοξεί ότι τα περιθώρια για νοικοκύρεμα και περιστολή της σπατάλης είναι αρκετά.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει πάντως ένα «δώρο» που μπορεί να αξιοποιήσει: Πρόκειται για το μέρισμα ύψους 779 εκατ. ευρώ που θα διανείμει η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο και είναι κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ένα δεύτερο «δώρο» ήρθε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αναίρεσε πρόσφατα απόφαση της Κομισιόν για επιστροφή κεφαλαίων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ για παράβαση των κοινοτικών κανονισμών για τα βοσκοτόπια. Η έκταση του δημοσιονομικού χώρου θα κριθεί πάντως και από το κατά πόσο θα γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξαίρεση των μεταναστευτικών δαπανών από τον υπολογισμό του πλεονάσματος.
Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να τρέξει, εάν θέλει να προλάβει τις «φωτιές» που θα ανάψουν οι αντικειμενικές αξίες για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες
Στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού θα ενταχθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 3.000 περιοχές της χώρας και συνολικά 7.000 περιοχές, ενώ σε αυτές που είναι ήδη ενταγμένες θα έχουμε αναπροσαρμογή των αξιών. Η εξομοίωση των φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις αγοραίες τιμές τους αναμένεται να φέρει σημαντικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας στις οποίες οι πραγματικές τιμές έκαναν άλμα το 2019, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν βεβαίως οι περιοχές στις οποίες έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, αλλά όπως έχει γράψει η «Ν¬ αυξήσεις θα δουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου οι πραγματικές τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα από τις αντικειμενικές.
Θα πρέπει δε να σημειώσουμε πως τουλάχιστον 20 φόροι επηρεάζονται από τις μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες: Πέρα από τον κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, έχουμε τον φόρο επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φορολογουμένων, τον φόρο επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης ή από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω της ΔΕΗ, τον φόρο μεταβίβασης κ.α..
Δεδομένου ότι μόνο ο ΕΝΦΙΑ αποδίδει μεσοσταθμικά φόρους 0,4% επί της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η αύξηση της φορολογητέας ύλης των ακινήτων κατά 100 δισ. ευρώ μπορεί να αποδώσει εισπρακτικά ακόμη και 400 εκατ. ευρώ.
Αυτά τα ποσά -εφόσον προκύψουν- η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα αξιοποιήσει ούτως ώστε να χρηματοδοτήσει τη νέα μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και -αν αποδειχτεί αρκετός ο δημοσιονομικός χώρος- μια πρώτη μείωση της επιβάρυνσης από τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων.
Στον προϋπολογισμό, έχουν εγγραφεί πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ από την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οπότε και αυτό το ποσό θα πρέπει να διασφαλιστεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
naftemporiki.gr