H Google ενδεχομένως να κληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληρώσει ένα ακόμη πρόστιμο λόγω πιθανής κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά κινητών τηλεφώνων με το λειτουργικό της σύστημα Android.
Σήμερα, 8 στα 10 «έξυπνα» κινητά λειτουργούν με Android. Οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν έρευνα για το θέμα, αλλά ακόμη δεν την έχουν ολοκληρώσει. Η Google έχει μπει, λόγω του Android, στο στόχαστρο της επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα υψηλής τεχνολογίας και καταναλωτών.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της Κομισιόν, ο αμερικανικός όμιλος έχει επιβάλει παράτυπους όρους στις εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα και έχουν σε αυτά εγκατεστημένο το Android. Αυτή η κατάσταση βλάπτει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού και περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών. Η Google, συγκεκριμένα, υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να χρησιμοποιούν τη δική της ομώνυμη μηχανή αναζήτησης καθώς και άλλες παρεχόμενες από αυτήν υπηρεσίες.
Η κ. Βεστάγκερ ασχολείται με τον αμερικανικό όμιλο από το 2016, με αφορμή τις δηλώσεις της διοίκησής του ότι το λειτουργικό πρόγραμμα Android είναι ανοικτό σε όλους. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει η κ. Βεστάγκερ, όταν στις συσκευές με Android γίνεται προεγκατάσταση των υπηρεσιών της Google, δεν δίνονται περιθώρια επιλογών στο καταναλωτικό κοινό.
Χωρίς ακόμη να υπάρχουν πληροφορίες όσον αφορά το επικείμενο πρόστιμο, μπορεί κανείς να το υπολογίσει. Η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει χρηματική ποινή αντίστοιχη με το 10% του κύκλου εργασιών της Google, δηλαδή έως και 9,3 δισ. ευρώ. Σε δημοσίευμά τους σχετικά με το παραπάνω θέμα, οι Financial Τimes εκτιμούν πως δεν πρόκειται η Κομισιόν να εξαντλήσει την αυστηρότητά της ως προς το ύψος του προστίμου. Σε παλαιότερη υπόθεση, που αφορούσε τις αθέμιτες πρακτικές της αμερικανικής εταιρείας στο πεδίο των υπηρεσιών της στις διαδικτυακές καταναλωτικές αγορές, το πρόστιμο ήταν της τάξεως των 2,43 δισ. ευρώ. Πάντως, η όποια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Android θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο λειτουργίας της Google στην Ευρώπη αλλά όχι τους καταναλωτές.
Ένα παράδειγμα δίνει η προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν σχετικά με τις διαδικτυακές καταναλωτικές αγορές της Google. Η Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η εταιρεία με αθέμιτο τρόπο απομακρύνει τους καταναλωτές από ορισμένα ψηφιακά καταστήματα, στρέφοντάς τους προς άλλα τα οποία εκείνη προτιμά. Εν συνεχεία, η Google έκανε αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των ηλεκτρονικών αγορών, καταργώντας την αξιολόγηση επιμέρους καταστημάτων, την καθοδήγηση για τις τιμές των προϊόντων και τις εκπτώσεις σε συγκεκριμένα αγαθά. Βέβαια, η διοίκηση της Google δεν μένει απαθής στις παρεμβάσεις της Κομισιόν.
Κατά το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, Κεντ Γουόκερ, «το επιχειρηματικό μας μοντέλο βοηθάει στο να παραμένει χαμηλά το κόστος για τους κατασκευαστές και προσφέρει ευελιξία στους χρήστες και στον έλεγχο που έχουν στις συσκευές τους». Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν ότι ίσως ορισμένοι αναρωτηθούν γιατί η Κομισιόν δεν ασχολείται και με το λειτουργικό iOS της Apple. Το Android μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή με αδειοδότηση της Google, ενώ το iOS αφορά αποκλειστικά συσκευές της Apple και υπ’ αυτό το πρίσμα δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Επιτροπής.
Πηγή: kathimerini.gr