Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Αντιμετώπιση του ISIS

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Το τελευταίο βίντεο με την εν ψυχρό εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου ξεχύλισε το ποτήρι της οργής. Πλέον, η Δύση πρέπει να αντιληφθεί πως η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους περνά μέσα από την λήψη σκληρών κατασταλτικών μέτρων. Για να εκμηδενιστεί η δράση του ISIS απαιτείται οργανωμένη χερσαία εισβολή με παράλληλες αεροπορικές επιδρομές.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί πως όσο το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να δρα ανενόχλητο τόσο η δράση θα αυξάνεται και θα αποτελεί κίνδυνο για την διεθνή σταθερότητα. Ο μεγαλύτερος δε κίνδυνος είναι το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε να έχει στα χέρια του όπλα μαζικής καταστροφής κάτι το οποίο δεν αποκλείεται.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φαίνεται να είναι πως πίσω από το ISIS κρύβονται συγκεκριμένες χώρες των οποίων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται από την δράση των τρομοκρατών. Oι αεροπορικές επιδρομές δεν επαρκούν προκειμένου να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Χρειάζεται διττή στρατηγική. Αφενός πρέπει να στηριχθεί το καθεστώς Άσαντ το οποίο αποτελεί ανάχωμα στο ISIS και αφετέρου να ενισχυθούν οι Ιρακινές Ένοπλες Δυνάμεις σε έμψυχο και άψυχο υλικό.

Όμως δεν παύει να αποτελεί αδήριτη ανάγκη να σχηματιστεί ένας διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός προκειμένου να διεξάγει χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίων των τζιχαντιστών. Όσο αυτό δεν γίνεται τόσο οι τρομοκράτες θα αυξάνουν την ισχύ τους και ο φόβος για αστάθεια σε Ευρώπη και Αμερική θα εξαπλώνεται. Απαιτείται δραστική και σκληρή αντιμετώπιση.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων