Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα βρέθηκε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τη διοίκηση της «Χαλυβουργικής» σε μια προσπάθεια ανάκλησης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου 100 εργαζομένων που εφαρμόζει η επιχείρηση.
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου, όπου του ετέθησαν τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, με αιχμή το υψηλό ενεργειακό κόστος, γεγονός που τον καθιστά μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τις Ιταλικές, και Ισπανικές χαλυβουργίες, με συνέπεια συνεχείς μειώσεις θέσεων εργασίας.
Η συνάντηση του κ. Λαφαζάνη με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Χαλυβουργικής Γιώργο Σκινλήλια, έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο όμιλος της Χαλυβουργικής, όπως και άλλες βιομηχανίες του κλάδου, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, το εργοστάσιο του υπολειτουργεί και η εθελούσια έξοδος επελέγη ως «ηπιότερη λύση έναντι των απολύσεων».
Ο κ. Σκινδήλιας μάλιστα, ανάφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση δεν είναι σημερινά. Τα τρία τελευταία χρόνια, υποστήριξε, το εργοστάσιο υπολειτουργεί όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους που φέρνει σε δυσχερή θέση την εταιρεία σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό. Η παραγωγή πρόσθεσε, έχει συρρικνωθεί υπερβολικά και γι’ αυτό ως «λύση» η εταιρεία καταφεύγει στο μέτρο της «εθελούσιας εξόδου» από το 2013 όταν με αυτόν τον τρόπο αποχώρησαν άλλοι 148 εργαζόμενοι. Σήμερα πλέον απομένουν στη μονάδα του Ασπρόπυργου 150 εργαζόμενοι
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε απαράδεκτο το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων. Ταυτόχρονα, καυτηρίασε το γεγονός ότι η ανακοίνωση του προγράμματος «μαζικών απολύσεων» έγινε αιφνιδιαστικά, παραμονές του Πάσχα.
Όπως είπε κατανοεί πλήρως την ανάγκη μείωσης των υπέρογκων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος συνολικά στην ελληνική οικονομία, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις και προανήγγειλε «συνολικό σχέδιο» για την ουσιαστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που αναγγέλλονται σχέδια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους τα οποία μέχρι τώρα προσέκρουαν στις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τα αντιμετωπίζει ως έμμεσες ενισχύσεις.
Μένει να δούμε αν ο κ. Λαφαζάνης είναι έτοιμος για τη… δική του ρήξη.