Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Aντιπαραθέσεις Ιατρικού Συλλόγου και Υπουργείου για τα κρούσματα ελονοσίας

Τα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης της ελονοσίας τη φετινή περίοδο και ο θόρυβος σχετικά με την απαγόρευση αιμοδοσίας σε δήμους της χώρας έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δύο μέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης είχε ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας I. Μπασκόζου. “H ελονοσία, ενώ είχε εκριζωθεί, επανεμφανίστηκε επί θητείας του Μπασκόζου. Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας το οποίο, ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Δεν μερίμνησε για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.”

Θέση επί του ζητήματος έλαβε και η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για σοβαρά ερωτήματα που δημιουργούν οι πληροφορίες για την κατάσταση καραντίνας δήμων και εγκαλώντας τον υπουργό Υγείας, o οποίος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

“Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας εγκαλώντας τον για αδυναμία έγκαιρης πρόληψης, καθώς και για σοβαρές δυσλειτουργίες. Με όλα αυτά διαμορφώνεται μια ζοφερή εικόνα για τη χώρα μας. Και το ερώτημα είναι: Υπάρχει κυβέρνηση; Τί κάνει ο πρωθυπουργός,” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Την πλήρη ενημέρωσή του για τα κρούσματα ελονοσίας και τις περιοχές όπου αυτά έχουν παρουσιαστεί ζητεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μέσω δύο επιστολών που απέστειλε χθες στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και προς τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων