Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Αντίστροφη μέτρηση για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Από τις 13 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση στο διαγωνισμό που διενεργεί το ελληνικό δημόσιο για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της θαλάσσιας περιοχής Νότια της Κρήτης.

Στις 13 Νοεμβρίου και με καθυστέρηση σχεδόν τριών μηνών (το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε στείλει το κείμενο από τα μέσα Ιουλίου) δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για το λεγόμενο «Greece Mega Project» και πλέον οι ενδιαφερόμενες εταιρίες έχουν περιθώριο έως τα μέσα Μαΐου να μελετήσουν τα δεδομένα και να υποβάλλουν τις προσφορές τους. Ενδιαφέρον για το «Greece Mega Project» έχουν δείξει μεγάλοι διεθνείς πετρελαϊκοί όμιλοι όπως η Shell, η Total, η ExxonMobil, η Chevron, η Statoil, η Repsol κ.ά.

Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, θα διαρκέσει κατά αρχήν δύο μήνες και στη συνέχεια θα γίνει η κατάθεση προσυμβάσεων που θα διαρκέσει επιπλέον τρεις μήνες, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2015. Μεταξύ των βασικών κριτηρίων επιλογής είναι τα royalties, δηλαδή το μίσθωμα που θα δίνει στο Δημόσιο η εταιρεία η οποία θα αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Εκτός από το μίσθωμα, το Δημόσιο θα εισπράττει φόρο 20% καθώς και περιφερειακό φόρο 5%. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα θα προσδιορίζεται με βάση τις κεφαλαιακές δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη των κοιτασμάτων και θα είναι δυνατόν να γίνουν αποσβέσεις σε ποσοστό 40% ως 70% επί της αξίας της ακαθάριστης ετήσιας παραγωγής. Οι έρευνες θα μπορούν να διαρκέσουν οκτώ χρόνια με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη χρόνο. Εν συνεχεία η εκμετάλλευση προβλέπεται για 25 χρόνια και μπορεί να επιμηκυνθεί για δύο περιόδους, πέντε ετών η καθεμία.

Ο πολυαναμενόμενος μεγάλος ελληνικός γύρος παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι γεγονός. Αυτό που χρειάζεται από εδώ και στο εξής είναι υπομονή, επιμονή και προσήλωση στο στόχο της αξιοποίησης του ελληνικού ορυκτού πλούτου ανεξαρτήτως της πολιτικής συγκυρίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων