Σε αντίστροφη μέτρηση μπαίνει πλέον ο διαγωνισμός για την νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Μετά την απόρριψη της προσφυγής του σχήματος VINCI-MYTILINEOS από το ΣτΕ, ο διαγωνισμός δείχνει να προχωρά απρόσκοπτα προς την ολοκλήρωσή του.
Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και από διαφορετικούς φορείς με αποτέλεσμα το εγχείρημα να είναι ιδιαίτερα περίπλοκο και να χρειάζεται την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Καταρχάς η αλλαγή μιας περιόδου παραχώρησης με μια νέα και μάλιστα με διαφορετικό ανάδοχο, είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της σύγχρονης κατασκευαστικής ιστορίας της χώρας. Επίσης εδώ έχουμε πολλά μέρη που το καθένα θα πρέπει να συμβάλλει θετικά. Είναι ο σημερινός παραχωρησιούχος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το ΤΑΙΠΕΔ και ο νέος παραχωρησιούχος. Σπουδαίο ρόλο θα καλεστεί να παίξει και ο Σύμβουλος του υπουργείου ΥΠΟΜΕ.
Ο ρόλος του κάθε φορέα
Καταρχάς έχουμε τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο. Σύμφωνα με την υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης, ο άξονας πρέπει να παραδοθεί σε άριστη κατάσταση, ουσιαστικά στην κατάσταση στην οποία ξεκίνησε να λειτουργεί και δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και σχεδόν ένα έτος υπάρχει πυρετός εργασιών σε όλο το μήκος του άξονα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, σπουδαίο ρόλο θα καλεστεί να παίξει και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το οποίο είναι σε διαδικασία επιλογής συμβούλου που θα διαχειριστεί την κατάσταση. Εδώ το υπουργείο με τον σύμβουλο και τον παραχωρησιούχο θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε σε διάστημα περίπου πέντε μηνών να καταγραφεί με λεπτομέρεια τι υπάρχει στον άξονα, με εξαντλητική ανάλυση χιλιόμετρο-χιλιόμετρο.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του asset, τότε θα γίνει ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής από τον παραχωρησιούχο στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Σύμφωνα με πηγές εάν υπάρξει περίπτωση η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας να διαρκέσει παραπάνω από την λήξη της σύμβασης, τότε το πιθανότατα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ θα αναλάβει την λειτουργία του δρόμου. Ωστόσο προς το παρόν, λόγω της μοναδικότητας της περίπτωσης εξετάζονται όλα τα σενάρια για να υπάρχει μια διαρκής εύρυθμη λειτουργία του άξονα. Στόχος πάντως είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση ή αν αυτή προκύψει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη χρονικα.
Από την στιγμή που η Αττική Οδός θα περάσει εξ` ολοκλήρου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, θα περάσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η παράδοση του στον νέο παραχωρησιούχο μέσω του διαγωνισμού που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ.
Το Ταμείο και ο νέος παραχωρησιούχος, δηλαδή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παράλληλα με τη διαδικασία που θα τρέχει το υπουργείο, θα πρέπει με τη σειρά τους να τρέξουν προς την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει πως στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Ταμείο θα πρέπει να συντάξει την σύμβαση παραχώρησης, ο δε παραχωρησιούχος να προσκομίσει τον φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο ΤΑΙΠΕΔ, στοιχεία απαραίτητα της νέας σύμβασης.
Σημειωτέον πως, όπως έχει επίσημα ανακοινώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το χρηματοδοτικό σκέλος έχει κλειδώσει καθώς οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενέκριναν κοινοπρακτικό δάνειο 2,7 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου οι Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα χρηματοδοτήσουν με 675 εκατ. ευρώ η κάθε μια, την επένδυση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.
Στη συνέχεια η σύμβαση θα οδεύσει προς έλεγχο και έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης, θα κυρωθεί ως νόμος του κράτους από τη Βουλή και θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο.
Η υφιστάμενη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με τον παραχωρησιούχο ολοκληρώνεται στις 24 Οκτωβρίου 2024, οπότε έχουμε ένα ανοιχτό, χρονικά, παράθυρο 6,5 μηνών. Το μεγάλο στοίχημα όπως γίνεται κατανοητό, θα είναι να γίνει ένα “βελούδινο” πέρασμα από τον ένα παραχωρησιούχο στον άλλο χωρίς να υπάρξει κάποιο μεσοδιάστημα.
Η κυρίαρχος στους αυτοκινητόδρομους
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα στο 2024 θα εντάξει στο portfolio της, την Εγνατία Οδό και την Αττική Οδό ενώ μέσα στο 2025 θα ολοκληρωθεί και η απόκτηση του ΒΟΑΚ. Με αυτούς τους τρεις άξονες γίνεται η απόλυτη κυρίαρχος στο ελληνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων με διόδια μιας και θα έχει στην κατοχή της μέσω συμβάσεων παραχώρησης, περίπου 1.800 χιλιόμετρα οδικών αξόνων από τα περίπου 2.500 (με τον ΒΟΑΚ).
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επίσης στο παλμαρέ της τον Ε65 Λαμία-Εγνατία, Ιόνια Οδό Αντίρριο-Ιωάννινα, Νέα Οδό Μεταμόρφωση -Σκάρφεια, Κεντρική Οδό Σκάρφεια-Ράχες και συμμετοχή στην Ολυμπία Οδό Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος.
Οι νέοι άξονες είναι:
– Εγνατία Οδός: Ηγουμενίτσα-Κήποι, κάθετος Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι, Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή,
– Αττική Οδό: Μαρκόπουλο-Ελευσίνα και Δυτική Περιφερειακή Υμηττού,
– ΒΟΑΚ: κατασκευάζει το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη (από κοινού με ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και αναμένει πλέον και το βασικό τμήμα, Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όντας ο διαχειριστής περίπου του 75% του δικτύου αυτοκινητοδρόμων και μάλιστα έχοντας πολλά χρόνια μπροστά του για τις κυριότερες συμβάσεις παραχωρήσεων, αναδεικνύεται ως ένας κραταιός Όμιλος της χώρας.
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο είναι το ανεκτέλεστο της που εκτιμάται πως με την προσθήκη του ΒΟΑΚ (κατά πάσα πιθανότητα το 2025) θα φτάσει σε ανεκτέλεστο τα 7,5 δισ. ευρώ, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για οποιονδήποτε Όμιλο έχει υπάρξει στη χώρα. Το στατιστικό αυτό δεν περιλαμβάνει την απόκτηση άλλων έργων μέσω των διαγωνισμών που συμμετέχει.
ypodomes