Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που θα «ξεκλειδώσει» τη διενέργεια του τρίτου διαγωνισμού για standalone μπαταρίες. Η Υπουργική αναμένεται να δημοσιευτεί έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ στην προκήρυξη της διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός θα αφορά μονάδες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) που προορίζονται για εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία και τον Δήμο Μεγαλόπολης. Σε αυτές τις περιοχές θα προστεθεί και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Η προκήρυξη θα χρειαστεί να λάβει την έγκριση της Ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ, πριν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ. Με δεδομένο ότι από την ημέρα δημοσίευσης και μέχρι να υποβληθούν οι προσφορές από τους συμμετέχοντες θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες, η κατάθεση των «φακέλων» τοποθετείται στο δεύτερο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου.
Η Υπουργική Απόφαση θα ορίζει μεταξύ άλλων την επενδυτική ενίσχυση των έργων, αυτή θα είναι 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ. Επίσης, θα καθορίζει την τιμή εκκίνησης για τις προσφορές των εταιρειών, αναφορικά με τη στήριξη στο OPEX που διεκδικούν, δηλαδή το ύψος του εγγυημένου εσόδου.
Όπως είναι γνωστό, στην τρίτη δημοπρασία δεν θα ισχύει το πλαφόν των 100 Μεγαβάτ που αφορούσε το συνολικό χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορούσε μία εταιρεία να «περάσει» από τις δύο πρώτες δημοπρασίες. Καθώς μάλιστα θα πρόκειται για την τελευταία διαδικασία διεκδίκησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης για standalone μπαταρίες, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλη συμμετοχή από ενδιαφερόμενους.
Την τρίτη δημοπρασία θα διαδεχθεί η πρόσκληση για την υλοποίηση standalone μπαταριών, καθώς και την προσθήκη μπαταριών σε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ, χωρίς καμία στήριξη σε CAPEX και OPEX. Το μέγιστο χαρτοφυλάκιο έργων, που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μέσω της πρόκλησης, θα είναι 2 Γιγαβάτ.
Η διαδικασία θα «τρέξει» το φθινόπωρο, με το ΥΠΕΝ να εξειδικεύει τις παραμέτρους υλοποίησής της. Όπως έχει γράψει το energypress, όσον αφορά τις standalone μπαταρίες πρόκειται να επιβληθεί μέγιστο όριο στα έργα που θα μπορεί ένας επενδυτής να εντάξει το μέτρο. Επίσης, η δυνατότητα προσθήκης μπαταριών σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά θα δοθεί αποκλειστικά σε έργα με συμβάσεις Feed-in-Premium, τα οποία έχουν λελογισμένες ταρίφες. Οι μπαταρίες θα μπορούν μέγιστη ισχύ περίπου έως το 1/3 της ισχύος του φωτοβολταϊκού.
Πηγή energypress.gr