Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, τρεις αναλυτές αξιολόγησαν τη δυναμική των δύο υποψηφίων, τις τάσεις των αναποφάσιστων και τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος για τον πλανήτη, στο πλαίσιο του 12ου Athens Democracy Forum, που πραγματοποιείται στην Αθήνα από την 1η έως τις 3 Οκτωβρίου, με διοργάνωση από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times.
«Δεν βρίσκομαι εδώ για να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα είναι περίπλοκες αυτές εκλογές. Είναι πρωτόγνωρες, καθώς αυτή τη φορά είχαμε αλλαγή υποψηφίου στο κόμμα των Δημοκρατικών» τόνισε η Amy K. Dacey, Executive Director, Sine Institute of Policy & Politics, American University, Washington, D.C Η ίδια έκανε μνεία σε τρεις βασικές διαστάσεις της διαδικασίας: Τα χρήματα, το μήνυμα και το μομέντουμ.
Ως προς τα χρήματα, σημείωσε πως οι δαπάνες των υποψηφίων θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια σε αυτές τις εκλογές – ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του 2020. Σύμφωνα με την ίδια, από το ποσό αυτό, τα 595 εκατ. δολάρια έχουν αποδοθεί μόνο στην εκλογική κούρσα. Μόνο για τις επτά αμφίρροπες πολιτείες η δαπάνη είναι 295 εκατ. δολ. από το δημοκρατικό στρατόπεδο και 194 εκατ. δολ. από το ρεπουμπλικανικό.
Ως προς το μήνυμα, η κ. Dacey υπογράμμισε πως κυριαρχούν το ζήτημα των αμβλώσεων, το μεταναστευτικό και ασφαλώς η οικονομία.
Αναφερόμενη στο μομέντουμ σημείωσε πως η δυναμική είναι βασική για κάθε εκστρατεία. «Όταν η Χάρις πήρε το χρίσμα, το πρώτο αυτό 24ωρο συγκέντρωσε 100 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων το 62% προήλθε από νέους χορηγούς, από ανθρώπους που δεν είχαν εμπλακεί στα των εκλογών μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και κατάφερε να εξασφαλίσει 58.000 εθελοντές εκείνη την πρώτη μέρα» είπε ενδεικτικά.
Από την πλευρά του, ο Rob Richie, Co-Founder and Senior Adviser, FairVote, συνόψισε το αμερικανικό εκλογικό σύστημα με τους εκλέκτορες.
«Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε στις επτά αμφίρροπες πολιτείες είναι πως, παρότι η καταμέτρηση ψήφων θα γίνει απολύτως επαγγελματικά με άρτιους αξιωματούχους, ίσως υπάρξουν απίστευτες πιέσεις και ισχυρισμοί πως τα αποτελέσματα δεν είναι αληθή» ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε την κρισιμότητα της κάθε ψήφου στις αμφίρροπες πολιτείες, τολμώντας μια πρόβλεψη αποτελέσματος, σύμφωνα με την οποία η Καμάλα Χάρις εξασφαλίζει 270 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 268.
Αναφερόμενος στους ψηφοφόρους, εκτίμησε πως υπάρχουν δύο είδη αναποφάσιστων, «αυτοί που πάντα ψηφίζουν αλλά αμφιταλαντεύονται για το τι θα ψηφίσουν -λόγω για παράδειγμα υψηλού πληθωρισμού ή ό,τι άλλου μπορεί να τους επηρεάζει την απόφασή τους- και οι αυτοί που ίσως δεν πάνε να ψηφίσουν. Και αυτό που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια ο Τραμπ είναι πως, παρότι δεν κυνηγά με τον παραδοσιακό τρόπο τους αναποφάσιστους, καταφέρνει να κινητοποιεί τους δυσαρεστημένους».
Οι προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικές όχι μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για όλη την υφήλιο, τόνισε η María-Elena Agüero, Γενική Γραμματέας Club de Madrid. Όπως είπε, στην περίπτωση νίκης της Χάρις, «ο κόσμος αναμένει κάποιου είδους συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής, ιδίως της εξωτερικής. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, θα έχουμε μια εντελώς άλλη κατάσταση που επιτείνει την επικρατούσα αίσθηση αντιπαράθεσης».
«Βρισκόμαστε εν μέσω εν μέσω δύο πολέμων, ενός στην Ευρώπη και ενός στη Μέση Ανατολή, έχουμε πάνω από 50 ένοπλες συγκρούσεις και 92 χώρες ή έθνη που εμπλέκονται σε διασυνοριακές διαμάχες, έχουμε αυταρχικά καθεστώτα σε μέρη που δεν περιμέναμε. Κάθε χώρα θα υποδεχτεί διαφορετικά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τις δημοκρατικές εξελίξεις σε πολλές περιοχές του κόσμου» σημείωσε.
Σχετικά με το Democracy & Culture Foundation, διοργανωτή του Athens Democracy Forum
Το Democracy & Culture Foundation ιδρύθηκε το 2019. Η αποστολή του Ιδρύματος είναι να ενδυναμώσει την κοινωνία μέσω της συμμετοχής των πολιτών και της καλύτερης διακυβέρνησης, καθιστώντας το μια κορυφαία παγκόσμια πλατφόρμα για διάλογο και δράσης προσανατολισμένες στην εξέλιξη της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Δύο από τις κύριες δράσεις του Ιδρύματος του, το Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τους The New York Times και το Art for Tomorrow, πραγματοποιούνται ετησίως και έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν, να συνδέουν και να προωθούν τη συνεργασία μεταξύ διακεκριμένων και αναδυόμενων φωνών για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Το Ίδρυμα διοργανώνει επίσης διεθνή έργα με τους συνεργάτες του, όπως το Teens for Democracy και το Building Blocks for Democracy.