Σε τροχιά προετοιμασίας για την αποεπένδυση του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς έχει εισέλθει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τις επιτυχημένες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha.
Σήμερα, Τρίτη, εκπνέει η προθεσμία για την πρόσληψη του νομικού συμβούλου με έδρα την Ελλάδα που θα υποστηρίξει τη συναλλαγή μαζί με έναν διεθνή νομικό σύμβουλο και έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο επίσης διεθνούς εμβέλειας.
Η αποεπένδυση από την Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί είτε μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς -όπως στην περίπτωση της Εθνικής- είτε μέσω διμερούς συναλλαγής εφόσον το ΤΧΣ δεχθεί συγκεκριμένη προσφορά με premium από στρατηγικό επενδυτή.
Στην περίπτωση που η διάθεση των μετοχών του Δημοσίου γίνει μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, η διαδικασία θα εκκινηθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Πειραιώς στα τέλη Φεβρουαρίου. Στόχος είναι το τίμημα της διάθεσης να είναι το υψηλότερο δυνατό δεδομένων των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων που αναμένεται να καταγράψουν όλες οι συστημικές τράπεζες για το 2023.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν, πάντως, στο Capital.gr ότι υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποεπένδυσης να ξεκινήσει νωρίτερα εφόσον καλόπιστος (bona fibe) στρατηγικός επενδυτής εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση σημαντικού ποσοστού (άνω του 5%) με ιδιαίτερα ελκυστικό premium.
Από την πλευρά της τράπεζας, πάντως, προκρίνεται το μοντέλο της συναλλαγής που ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα -όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο CEO Χρήστος Μεγάλου. Μέσω της συναλλαγής αυτής, διασφαλίζεται μεγάλη διασπορά με είσοδο και ιδιωτών (retail) επενδυτών, ωστόσο, η διάθεση των μετοχών γίνεται με κάποιο -έστω και μικρό- discount. Αντιθέτως, στην περίπτωση του αυτόκλητου ενδιαφέροντος από στρατηγικό επενδυτή η προσφορά θα πρέπει να περιλαμβάνει -μικρότερο ή μεγαλύτερο- premium, όπως συνέβη στην περίπτωση της UniCredit.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πάντως, οι εκπρόσωποι των Θεσμών που έχουν τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου του ΤΧΣ φαίνεται να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των επενδυτών παρά στο τίμημα της συναλλαγής.
Αυτό σημαίνει ότι προτεραιοποιούν την είσοδο επενδυτών μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως pension funds και αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία -σε αντίθεση με τα hedge funds- διακρατούν τη μετοχή για σειρά ετών. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Εθνικής όπου η ζήτηση -ιδίως από το εξωτερικό- υπερκάλυψε την προσφορά κατά 6,2 φορές.
Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί, πάντως, είναι το ποσοστό που θα διαθέσει το Δημόσιο από το 27% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς. Πηγές της αγοράς θεωρούν εύλογη ακόμη και τη διάθεση του συνολικού ποσού εφόσον η διάθεση πραγματοποιηθεί χρηματιστηριακά καθώς -όπως αποδείχθηκε στην Εθνική- η ζήτηση για τις ελληνικές τράπεζες στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ ισχυρή και άνετα μπορεί να απορροφηθεί το εν λόγω ποσοστό χωρίς να πιεστεί το τίμημα.
Πηγή capital.gr