Η κατάσταση της αντισύλληψης στην Ευρώπη παραμένει πολύ άνιση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις μια εβδομάδα πριν από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία γιορτάζει τον ρομαντικό έρωτα.
Η κατάσταση της αντισύλληψης στην Ευρώπη παραμένει πολύ άνιση, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις μια εβδομάδα πριν από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία γιορτάζει τον ρομαντικό έρωτα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς του λεγόμενου Άτλαντα της Αντισύλληψης, απομένουν πολλά να γίνουν για να βοηθηθούν οι γυναίκες και οι έγκυες να κάνουν παιδιά με προγραμματισμένο τρόπο.
Στις 46 χώρες της Ευρώπης, μόνο το 57% των γυναικών χρησιμοποιεί σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης. Επιπλέον, το ένα τρίτο των κυήσεων είναι ανεπιθύμητες.
Στις 27 χώρες της ΕΕ η πρόσβαση σε αντισυλληπτικά, συμβουλές και πληροφορίες στο Διαδίκτυο διαφέρει σημαντικά. Τα υψηλότερα ποσοστά είναι στη Γαλλία και το Βέλγιο, το χαμηλότερο, στην Πολωνία και την Ουγγαρία.
Οι ειδικοί συνιστούν στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα εθνικά συστήματα υγείας καλύπτουν την αντισύλληψη και έχουν ειδικά προγράμματα για τους νέους.
«Πολλοί νέοι μπορεί να έχουν οικογενειακά σχέδια, αλλά για μερικά χρόνια από τώρα. Για αυτόν τον λόγο, ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών μακράς δράσης και αναστρέψιμης δράσης μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για αυτούς από άλλους που απαιτούν καθημερινές υπενθυμίσεις, όπως το αντισυλληπτικό χάπι », δήλωσε ο Neil Datta, Εκτελεστικός Διευθυντής του EPF.
Μόνο το 43% των χωρών περιλαμβάνουν στα εθνικά τους συστήματα υγείας τη δυνατότητα κάλυψης του συνολικού ή μερικού κόστους των αντισυλληπτικών, συμπεριλαμβανομένων των πιο ακριβών, όπως οι ενέσεις, οι ενδομήτριες συσκευές και τα εμφυτεύματα.
Η ομάδα «Ευρωβουλευτές για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα» υπερασπίζεται μια μεγαλύτερη πρακτικότητα εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.
“Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα εξαιρετικά συνεσταλμένη και απρόθυμη, δεν τολμά γιατί πιστεύει ότι είναι πολύ πολιτική. Υπάρχουν (ευρωπαϊκές) εκστρατείες για τον καρκίνο, την παχυσαρκία, το Αλτσχάιμερ γιατί όχι για τα αντισυλληπτικά και τον οικογενειακό προγραμματισμό; Γιατί αυτό είναι μέρος των πολιτικών για τη δημόσια υγεία”, δήλωσε η Sophie In ‘t Veld ευρωβουλευτής από το Renew Europe.
Ο Atlas για την Πολιτική Αντισύλληψης έχει ήδη συμβάλει σε νομοθετικές αλλαγές σε επτά κράτη μέλη: Βέλγιο, Γαλλία, Φινλανδία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.
Πηγή: Reuters