Από τη Ρουμανία, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Κορυφαία προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας αλλά και η αποστολή επιπλέον βοήθειας σε καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, χειμερινό εξοπλισμό και συστηματατα αναχαίτισης drones.
«Το μήνυμα από όλους τους συμμάχους είναι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ «τόσο για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επιδιορθώσει τις κατεστραμμένες κρίσιμες υποδομές, όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού, νερού και φυσικού αερίου, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες τις επιθέσεις, παρέχοντας περισσότερα συστήματα αεράμυνας. Αυτό συνεπάγεται περισσότερα οπλικά συστήματα αεράμυνας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν τα συστήματα που είχαν ήδη παρασχεθεί — και πολλά από αυτά ήταν στην πραγματικότητα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας προτύπων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Nasams και άλλων.”
Στη διήμερη διάσκεψη, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα σημαντικό πακέτο βοήθειας για την αποκατάσταση του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας, το οποίο πλήττεται ανηλεώς από τις ρωσικές επιθέσεις.
Η Ρωσία έχει βάλει από τις αρχές Οκτωβρίου στο στόχαστρό της τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Ουκρανίας, όπως και το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και αντλιοστάσια ύδρευσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει νέες ρωσικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες ενδέχεται να είναι τόσο σφοδρές όσο αυτές της προηγούμενης, εξαιτίας των οποίων εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφτασε σήμερα στο Βουκουρέστι, θα ανακοινώσει την παροχή νέας βοήθειας προς την Ουκρανία προκειμένου να καταφέρει να αποκαταστήσει το δίκτυο ηλεκτροδότησής της, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με αμερικανικές εταιρείες και με ευρωπαϊκές χώρες αναζητώντας εξοπλισμό και εξαρτήματα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί οι σταθμοί υψηλής τάσης στην Ουκρανία, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, η DTEK, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας κατά 60% για τους καταναλωτές στο Κίεβο.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου, η Ukrenergo, επεσήμανε χθες, Δευτέρα, ότι αναγκάστηκε να επαναλάβει τις έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα.
Στη Χερσώνα, που είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων νωρίτερα το Νοέμβριο, ο περιφερειακός κυβερνήτης Γιάροσλαβ Γιανουσέβιτς δήλωσε ότι το 24% των καταναλωτών έχει πλέον ηλεκτρικό.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε συνάντηση των ομολόγων του από επτά χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας ότι η χώρα του έχει ανάγκη μετασχηματιστές και καλύτερη αντιαεροπορική άμυνα.
Ν. Δένδιας: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα
«Η Σύνοδος σήμερα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τους οποίους καλωσορίζουμε στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την άφιξή του στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει τα σχετικά πρωτόκολλα εισδοχής.
«Η ελληνική θέση στην υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι σαφής», επεσήμανε ο κ. Δένδιας. «Κατ’ αρχήν, στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά γενικότερα, είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό. Και οι πάγιες αρχές μας είναι η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».
«Το συμπέρασμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σαφές: Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα», τόνισε.
Α. Ταγιάνι: “Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”
Μια ήττα της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα ισοδυναμούσε με παράδοση και όχι ειρήνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
“Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη για τον ουκρανικό λαό”, είπε κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Βουκουρέστι.
“Πρέπει να εργαστούμε για την ειρήνη, αλλά όσο η Ουκρανία υφίσταται εισβολή, θα είναι δύσκολο να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα διαπραγματευτικό τραπέζι.
Αυτή τη στιγμή η ήττα της Ουκρανίας σημαίνει παράδοση και δεν σημαίνει ειρήνη”.
Ο Ταγιάνι πρόσθεσε πως η Ιταλία θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να βοηθήσει να αποκατασταθεί το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας, που έχει πληγεί σοβαρά από τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα.
Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Ραστισλάβ Κάτσερ δήλωσε πως στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας θα συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και πως πρέπει να δοθεί βοήθεια προκειμένου η χώρα να βρεθεί όσο πιο κοντά γίνεται στη διαδικασία.
“Θα συζητήσουμε τη βούληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όπως εκφράστηκε. Αυτό θα είναι ένα θέμα”, είπε ο Κάτσερ.
“Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να περάσει τη διαδικασία να έρθει όσο πιο κοντά γίνεται στο να γίνει μέλος, και στη συνέχεια όταν θα είμαστε έτοιμοι, ώστε η μετάβαση στο να γίνει πλήρες μέλος να γίνει πολύ ομαλά”.
Ο Τσέχος ομόλογός του Γιαν Λιπάφσκι δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο δέσμη μη φονικής βοήθειας προς την Ουκρανία ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τον χειμώνα.
Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν ξεμένει από άρματα μάχης που θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία.
“Το ΝΑΤΟ δεν ξεμένει από άρματα μάχης άρα αν διευρύνουμε τον κατάλογο του τι στέλνεται στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ θα έχει στη συνέχεια μια ευκαιρία να συνεχίσει τον εφοδιασμό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
“Ελπίζω πως θα συμφωνήσουμε σε ένα αρκετά σημαντικό πακέτο μη φονικής βοήθειας στην Ουκρανία το οποίο θα έχει σκοπό να περάσει τον χειμώνα”, είπε και πρόσθεσε πως η Συμμαχία θα συζητήσει επίσης τις ανησυχίες για τα επίπεδα αποθεμάτων όπλων σε ορισμένες χώρες μέλη.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ είπε πως η Σουηδία είναι στον σωστό δρόμο προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας ώστε να δεχθεί τη χώρα και τη Φινλανδία ως νέα μέλη του ΝΑΤΟ.
“Είμαστε σε ένα σταθερό μονοπάτι προκειμένου να ανταποκριθούμε στους όρους της Τουρκίας”, είπε πριν από συνάντηση με τους συναδέλφους του από το ΝΑΤΟ. Εξέφρασε την ελπίδα πως οι συνομιλίες με την Τουρκία και τη Φινλανδία αργότερα σήμερα θα βοηθήσουν να επισπευσθεί η διαδικασία.
Πηγή: euronews.com