Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα των πιστωτών της Ελλάδας Πολ Τόμσεν την περασμένη βδομάδα ταρακούνησε την κυβέρνηση με την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, βρίσκοντας 9,5 δις ευρώ κενό στη χρηματοδότηση της χώρας ως το 2016 και υπογραμμίζοντας ότι η πόρτα του Grexit δεν έχει κλειδωθεί. Και έβγαλε ένα κατάλογο με νέα μέτρα. Η ελληνική πλευρά μάλλον εξεπλάγη και φαίνεται ότι ζήτησε από τις Βρυξέλλες ένα εξάμηνο μορατόριουμ για να μην ανοίξουν άλλα μέτωπα. Η τρικομματική φαίνεται να αντιλαμβάνεται πλέον ότι η επόμενη σταγόνα μπορεί να ξεχειλίσει το ποτήρι.
Και μάλλον αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται ακόμη και στο Βερολίνο. «Μια κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα που θα στραφεί εκ των πραγμάτων κατά της Γερμανίας, δεν θα έχει μόνο κόστος για την κυρία Μέρκελ ενόψει των εκλογών, αλλά πιθανότατα θα ενδυναμώσει το υπό εκκόλαψη αντιγερμανικό ρεύμα που αναπτύσσεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες…και όχι μόνο του Νότου. Η Ελλάδα έχει το ιστορικό κύρος, αλλά και την ευκαιρία να ασκήσει πολυδιάστατη κριτική κατά της Γερμανίας. Και αυτό, σας διαβεβαιώνω το φοβούνται πολύ στο Βερολίνο. Δεν είναι τυχαίο που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα υπογράμμισε εμφατικά πως ο γερμανικός λαός είναι φίλος με τον ελληνικό…». Τις επισημάνσεις αυτές κάνει κρίσιμος διπλωματικός παράγοντας που θεωρεί πως η Ελλάδα έχει περιθώρια τώρα να πιέσει «κομψά και παρασκηνιακά» τη Γερμανία.
Δεν είναι ακόμη γνωστό τι μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο και τι παρασκηνιακές κινήσεις έγιναν, πάντως ο κ. Τόμσεν έβαλε νερό στο κρασί του, παραδεχόμενος ότι «το ΔΝΤ υπολόγισε λάθος τον πολλαπλασιαστή (αλγόριθμος για τις επιπτώσεις των μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα) γιατί δεν είχε εκτιμηθεί σωστά η πολιτική κρίση, η οποία κλόνισε την εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ενισχυθεί η εξωτερική ανταγωνιστικότητα της χώρας». Δηλαδή, κάναμε λάθος, αλλά φταίτε εσείς που κάνατε εκλογές κ. Σαμαρά.
Σημειωτέον ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχθεί πριν δυο βδομάδες ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρό και απότομο για να αφομοιωθεί από την οικονομία και την κοινωνία. Που σημαίνει και το ΔΝΤ θέλει να αποστασιοποιηθεί από μια ενδεχόμενη πτώση της Ελλάδας στον γκρεμό.
Η ελληνική κυβέρνηση ίσως εδώ να έχει μια ευκαιρία: να ζητήσει την αντικατάσταση του κ. Τόμσεν, διότι με τις δηλώσεις του αποσταθεροποιεί τις προσπάθειες που γίνονται, πυροδοτεί την πολιτική αβεβαιότητα, μοχλεύει το αντιμνημονιακό μέτωπο και εν τέλει παραδέχεται πως η συνταγή ήταν λάθος. Επίσης προσβάλει τον ελληνικό λαό, ρίχνοντας στις εκλογές το φταίξιμο της αποτυχίας και της εισόδου της χώρας στον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης…
ΥΓ: Αντώνη, δούλεψέ το παρασκηνιακά και αν σου βγει, παίξε το και πολιτικά. Θα σκάσει και ο Αλέξης…