Η κυβέρνηση της Μιανμάρ ανέλαβε τον έλεγχο των βοηθητικών επιχειρήσεων στην πληγείσα επικράτεια του κράτους Ρακίν. Όπως αναφέρουν οι πηγές, σφαγές και «εθνική εκκαθάριση» πραγματοποιείται από στρατιώτες σε βάρος του μουσουλμανικού πληθυσμού.
Ανώτεροι αξιωματικοί καθώς και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρουν στα αγγλικά μέσα, ότι η παροχή βοήθειας θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα, δίνοντας τέλος στα εφοδιαστικά προγράμματα των διεθνών εταιρειών. Μέχρι στιγμής, παρατηρείται αδυναμία εκ μέρους των οργάνων του ΟΗΕ να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση αναφορικά με τον παιδικό λοιμό.
Τα όργανα του ΟΗΕ, αναφέρουν ότι η κατάσταση στην βόρεια πλευρά του Ρακίν, είναι καταστροφική. 400 χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη, από τα τέλη Αυγούστου, μετακινηθεί για λόγους ασφάλειας στο Μπαγκαλντές.
Η κυβέρνηση μετά από συνάντησή της με ποικίλους φορείς παροχής διεθνούς βοήθειας, αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Ερυθρό Σταυρό, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Την ίδια μέρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Στην επικράτεια του Ρακίν, δρουν πλέον, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η τοπική επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στην Μιανμάρ.
Ανώνυμες πηγές μιλούν για την δυσκολία επίτευξης του έργου των διεθνών οργανισμών, κάνοντας λόγω για πράξεις σαμποτάζ στην περιοχή. Γίνονται καθημερινά προσπάθειες απομάκρυνση των διεθνών αποστολών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο τους, οδηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο ‘’σε ανθρωπιστική καταστροφή’’.
Χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η κυβέρνηση δεν μας θέλει εδώ, χρησιμοποιούν το πρόσχημα της ασφάλεια, για να μας διώξουν»
Και συνεχίζουν, λέγοντας: «Ο Ερυθρός Σταυρός, δεν αναφέρει τίποτα από τα γεγονότα, γι’αυτό τον θέλουν εκεί. Καθημερινά σημειώνονται κτηνωδίες από τον στρατό σε βάρος του τοπικού πληθυσμού».
«Το πρόβλημα είναι ότι ο Ερυθρός Σταυρός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να επιληφθούν της κατάστασης. Ο ΟΗΕ και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, βρίσκονται σε πλήρη επαφή με τον τοπικό πληθυσμό και έχουν την τεχνογνωσία να τον βοηθήσουν. Ωστόσο, δεν παρατηρούνται ενέργειες, προς αυτήν την κατεύθυνση».
Συμπληρώνοντας, οι πηγές αναφέρουν ότι ο πληθυσμός στο βόρειο Νακίν, έχει τεράστια ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τα προβλήματα ανάπτυξης του κράτους μεγενθύνονται καθημερινά.
Οι προσπάθειες της κυβέρνησης της Μιανμάρ, δείχνουν ότι η παραμονή του Ερυθρού Σταυρού της Μιανμά, ως υπεύθυνου για τη διαχείριση της κρίσης, αποσκοπεί στην απόκρυψη πληροφοριών αναφορικά με το μέγεθος του προβλήματος.
Δύο μήνες πριν, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, είχε αναφέρει ότι πάνω από 80 χιλιάδες παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό, ενώ ταυτόχρονα τα ποσοστά τροφικής ανασφάλειας, αυξάνονται ραγδαία.
Οι οργανισμοί κατηγορήθηκαν πολλάκις από την κυβέρνηση για συνεργασία με τους τρομοκράτες της στρατιωτικής οργάνωσης του Ρακίν για τη Σωτηρία. Παράλληλα το προσωπικό της Unicef, αναφέρει ότι δεν έχει πρόσβαση στα 28 χιλιάδες παιδιά, που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς σε ανήλικα βρέφη κάτω των πέντε ετών που υποσιτίζονται.
Ανώτερη στελέχη του Ερυθρού Σταυρού, κάνουν λόγο για την πενταετή παρουσία τους εκεί και για τις προσπάθειες που καταβάλουν προς αρωγή του πληθυσμού. Ωστόσο, η προσπάθειες αυτές πρέπει να ενταθούν για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της κατάστασης.
Διάχυτες είναι οι ανησυχίες για την πιθανή μεταβολή των οργανώσεων παροχής ανθρωπιστικής ενέργειες. Οι προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι διαθέσιμες προς το παρόν, αν και το παραπάνω σενάριο δεν είναι απίθανο!
Πηγή: theguardian