Με δεκάδες μετασεισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η σεισμική ακολουθία. Τεράστιες ζημιές στο χωριό Βρίσα, το Πλωμάρι και αλλού. Τραγικός απολογισμός, μία νεκρή και 15 τραυματίες
Ο ισχυρός σεισμός που προκάλεσε τον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων 12 ανθρώπων, προκλήθηκε από ένα γνωστό ρήγμα νότια της Λέσβου, το οποίο έχει μήκος περίπου 40 χιλιομέτρων. Ενώ είναι γνωστό, εντούτοις δεν έχει χαρτογραφηθεί πλήρως και η «συμπεριφορά» του δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Αν και οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων συγκλίνουν στο ότι τα 6,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, αφού είναι σε εξέλιξη η σεισμική ακολουθία με αρκετούς μετασεισμούς, ο ισχυρότερος εκ των οποίων ήταν 4,9 Ρίχτερ, λίγα λεπτά μετά την πρώτη, ισχυρή δόνηση.
Παπαζάχος: Παραείναι ήπια η μετασεισμική ακολουθία
Την εκτίμηση ότι η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό στη Λέσβο που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πλέον της τάξης των 6,3 Ρίχτερ, διατύπωσε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.
«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαζάχος.
«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.
Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.
Η επόμενη μέρα του σεισμού
Η επόμενη μέρα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ βρίσκει τους κατοίκους της Λέσβου ανήσυχους, καθώς η ένταση του Εγκέλαδου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές κατά κύριο λόγο στα νότια του νησιού. Από τα σπίτια που κατέρρευσαν, κυρίως στο χωριό Βρίσα, ανασύρθηκε νεκρή μια 45χρονη, ενώ τραυματίστηκαν ακόμη 15 άνθρωποι.
Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.
Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.
Σκηνές στήθηκαν με τη βοήθεια του Ελληνικού στρατού προκειμένου να περάσουν το βράδυ τους οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών, τα χωριά στα οποία καταγράφονται ζημιές είναι περισσότερα από 12.
Κλειστά σήμερα τα σχολεία -Αναβάλλονται οι Πανελλήνιες σε Λέσβο και Χίο
Στο μεταξύ, λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο θα παραμείνουν κλειστά.
Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, θα αναβληθούν οι σημερινές πανελλήνιες εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο, λόγω του σεισμού, ενώ θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις επόμενες μέρες των Πανελλαδικών και αφού πρώτα κριθεί η κατάσταση στων σχολείων που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα στα δύο νησιά.