Μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης νέων πυρκαγιών.
Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.
Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην Αττική απεστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, για εκκενώσεις περιοχών.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρούσαν πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, υδροφόρες, μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συνολικά εστάλησαν SMS για την εκκένωση 32 οικισμών. Έμφαση δόθηκε στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου.
Στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν περίπου 200 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη Μεσσηνία, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες και σήμερα εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση.
Στις προσπάθειες συνδράμει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, η χώρα έχει δεχθεί βοήθεια από Κύπρο, Γαλλία, ενώ αύριο αναμένεται συνδρομή από Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία.
Οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια, ανέφερε ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι η αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, που μάλιστα μοιάζει με αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι.