Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Αναγκαία όσο ποτέ είναι η Εθνική συνεννόηση με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής που θα «κρατήσει» την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα τη Ευρώπης. Η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη φτάνει σε ένα πολύ κρίσιμο και επικίνδυνο σημείο. Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια. Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει εμφανώς διαρραγεί. Οι ανοικτές απειλές ορισμένων εταίρων- δανειστών υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση και επιταχύνουν το αδιέξοδο. Η ενδοκυβερνητική κακοφωνία και οι αδέξιοι χειρισμοί ορισμένων κλιμακώνουν την ένταση, αποξενώνοντας ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους της Αθήνας. Ήρθε η ώρα των σκληρών και συνάμα αποφάσεων. Χρειάζεται σύνεση, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα για να εξουδετερωθούν όσοι, εκτός αλλά και εντός της χώρας, τη σπρώχνουν εκτός ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εθνική συνεννόηση στην ευρύτερη δυνατή βάση. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, ας το καταλάβουμε άπαντες. Καίρια είναι και η τοποθέτηση του ΣΕΒ ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία με τους εταίρους μας. Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης που αποτελεί «τη μόνη διέξοδο σήμερα» και τη συμφωνία των κομμάτων σε τέσσερις άξονες εθνικής στρατηγικής για την οικονομία, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε αποψινή ανακοίνωση-παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.
Ο ΣΕΒ προειδοποιεί για τον κίνδυνο να κυλήσουμε σε νέο κύκλο ύφεσης, ο οποίος «είναι ορατός και μεγάλος, όπως ορατή είναι και η προοπτική διατηρήσιμης ανάπτυξης μετά από 5 χρόνια θυσιών». Ωστόσο, προσθέτει, το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας που καλλιεργείται από την πολιτική όξυνση, «παγώνει» την πραγματική οικονομία, θέτει εκ νέου τις επιχειρήσεις και τους πολίτες όμηρους της περιορισμένης ρευστότητας και υπονομεύει τα δημόσια έσοδα. Ένα τέτοιο επικίνδυνο πισωγύρισμα, σημειώνει, πλήττει όλους μας και κυρίως τους οικονομικά αδύναμους.
Τα σημεία στα οποία ο ΣΕΒ ζητά εθνική συνεννόηση, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις ότι επιχειρήσεις και πολίτες θα δραστηριοποιηθούν σε ένα σταθερό και προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον κατά το 2015, είναι:
1. Εθνική επιτροπή υψηλών προδιαγραφών για τη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.
2. Συμφωνία των κομμάτων για συνταγματική αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή.
3. Δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
4. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πολιτικών (ρευστότητα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επενδυτικό πρόγραμμα ΕΕ) για την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση την ιδιωτική πρωτοβουλία.
«Διανύουμε εποχές μεγάλων αναταράξεων. Η ευρωπαϊκή οικογένεια παρέχει εγγυήσεις γεωπολιτικές και αναπτυξιακές σε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Η ευημερία μας εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας, που μόνο η ευρωπαϊκή προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει. ‘Αλλωστε, η διαπραγμάτευση για ένα καλύτερο μέλλον προϋποθέτει ισχυρή οικονομία. Και η ισχυρή οικονομία χτίζεται μόνο με σχέδιο, πνεύμα συνεννόησης, ρεαλισμό και σκληρή δουλειά» καταλήγει ο Σύνδεσμος.