Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, χωρίς όμως να μετακινηθεί από τη θέση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό προκύπτει από κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το MEGA και οι οποίες δηλώνουν ότι «Αναζητούμε ηρεμία. Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα», μετά την έντονη δυσφορία που εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν για τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του πρωθυπουργού.
Οι πηγές αναφέρουν ότι όπως φάνηκε από την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή «κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του», σημείο στο οποίο η κυβέρνηση στηρίζεται για να κρατήσει μία πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους δανειστές.
«Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα Brussels Groups- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο. Οι τρεις ηγέτες, Αλ.Τσίπρας, Α.Μέρκελ και Φρ.Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές. Προσπαθούν μεν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους στην κυβέρνηση δείχνοντας διάθεση για να συνεχίσουν οι συζητήσεις. Επιμένουν ωστόσο στο ελληνικό κείμενο ως βάση συζήτησης.
Εξίσου χαμηλών τόνων αλλά οριοθετημένη είναι η απάντηση της κυβέρνησης προς τον Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι θα υπάρξει προθεσμία στη διαπραγμάτευση χωρίς να δώσει κανένα στοιχείο για το πότε. «Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτό». Από ό,τι φαίνεται προς το παρόν, η συζήτηση θα συνεχιστεί αλλά σε πολύ παγωμένο κλίμα αφού ίσως να πρόκειται για την πρώτη φορά μέσα στα 6 χρόνια της ελληνικής κρίσης που οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν πίσω.