Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται από σήμερα στο Κάιρο, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ‘Ημερησία’ μέρος της συνάντησης θα αφορά «την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των χωρών που δεν έχουν συνάψει μεταξύ τους συμφωνία».
Η φράση είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλεί τους Τούρκους γείτονες. Είναι γεγονός όμως ότι αποτελεί τη διενέργεια συμφωνιών μεταξύ τριών χωρών σε κομβικά γεωπολιτικά σημεία μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενόψει της προκλητικής στάσης της Τουρκίας και της έντασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο.
Η Τουρκία έχει κάνει ήδη διαβήματα με αφορμή τη σύνοδο κορυφής. Ο δε πρωθυπουργός εβρισκόμενος στην Κύπρο, εχθές τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχει η Αίγυπτος στον αραβικό κόσμο και σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών θα αποτελέσει τη βάση για τη στήριξη της ασφάλειας αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα περιλαμβάνει μια σειρά συμφωνιών για διάφορα οικονομικά θέματα μεταξύ των τριών χωρών πέραν της ενέργειας. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να αρνηθεί ότι το ενεργειακό και πιο συγκεκριμένα γεωπολιτικές συζητήσεις για το ενεργειακό θα είναι το κέντρο της συνόδου, αλλά και η ίδια η αιτία της.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ε. Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη αλλά και οι δύο σύμβουλοι του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Δημήτρης Πτωχός βρίσκονται μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά στο ταξίδι στο Κάιρο.
Καθώς το θερμόμετρο στη Μεσόγειο ανεβαίνει, με τη μεγάλη άσκηση του Τούρκικου στρατού στα ανοιχτά της κυπριακής ΑΟΖ και τη σημαντική συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε αυτή, η κυβέρνηση κάνει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός στρατηγικού προστατευτικού πλαισίου. Παράλληλα με την τεράστια στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ η τριήμερης σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου είναι και αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει στο Αιγαίο.