Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Απάντηση Τασούλα σε ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία της Βουλής: Συμφωνήθηκε ομόφωνα ο τρόπος

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σχετικά με τις αιτιάσεις τους για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε με αιχμές στο αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης – μετά την και επεισοδιακή πρωινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου – για πλήρη σύνθεση ή λειτουργία με τη διαδικασία θερινών τμημάτων, υπενθυμίζοντας ότι μέχρι πρόσφατα ζητούσαν να κλείσει το κοινοβούλιο.

Τασούλας: Η Βουλή δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής «η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της, νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης. Ταυτόχρονα με την εικόνα που εκπέμπει, λειτουργούσα αλλά και προσεκτική, δίνει προς την κοινωνία το σωστό μήνυμα.

Κρατήσαμε την Βουλή ανοιχτή και δεν ακούσαμε προτάσεις για κλείσιμό της. Θυμίζω ότι στις 12/3/2020 όταν στην διάσκεψη των Προέδρων αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάζει η Βουλή κατά τις διαδικασίες της οργανωμένης συζήτησης που προβλέπει ο κανονισμός της, με μικρότερο δηλαδή αριθμό βουλευτών, ακούσθηκαν εισηγήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης να κλείσει η Βουλή για ένα χρονικό διάστημα, μάλιστα έγινε και επίκληση του άρθρου 40 παρ. 2 του Συντάγματος βάσει του οποίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διακόψει την λειτουργία της Βουλής για τριάντα ημέρες.»

Ο Κώστας Τασούλας ανέφερε ακόμα ότι σταδιακά θα αυξάνεται η συμμετοχή των βουλευτών στο νομοθετικό έργο αλλά η Βουλή θα λειτουργεί με τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. «Όλα αυτά συζητήθηκαν τότε, καλόπιστα πιστεύω, και συμφωνήθηκε ομόφωνα ο σημερινός τρόπος λειτουργίας της. Η Βουλή λοιπόν στάθηκε όρθια και δημοκρατική και προφυλαγμένη όλο αυτό το διάστημα. Θα συνεχίσει τις εργασίες της με πλήρη διεξαγωγή του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από 4/5 και σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των βουλευτών στο Νομοθετικό Έργο. Γνώμονας της λειτουργίας της θα είναι το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της, η προστασία της υγείας των μελών της αλλά και των υπαλλήλων της, αλλά και η ύψιστη δημοκρατική ανάγκη για μια Βουλή που, ενώ λαμβάνει όλα τα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης που ζητούνται από τους πολίτες, εξακολουθεί να λειτουργεί σεβόμενη τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων