Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Απάντηση Τουρκικού ΥΠΕΞ στις αντιδράσεις της Αθήνας: «Να αποσύρει η Ελλάδα τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις αντιδράσεις της Αθήνας για τη νέα τουρκική Navtex και το «ταξίδι» που ξεκίνησε το Oruc Reis.

«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει, μεταξύ άλλων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το πλοίο μας Oruç Reis ξεκίνησε τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε μετά από ένα μήνα εργασίες συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020 βρίσκονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το πλησιέστερο πεδίο της Τουρκίας και η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί του θέματος σήμερα, προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιτάσσεστε στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου και να ζητάτε να ενεργεί μόνο στα 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα

Αυτή η αντίρρηση της Ελλάδας βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί από κοινού, τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ ότι ο Χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος

Αυτό που ισχυρίζεται η Ελλάδα, ότι το Καστελόριζο δημιουργεί 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής, δεν συμβιβάζεται ούτε με το διεθνές δίκαιο ούτε με τις διεθνείς δικαστικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα, η ελληνική πλευρά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι απαιτήσεις είναι μαξιμαλιστικές. Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι ότι θα αποσύρει αυτούς τους ισχυρισμούς, που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, θα βάλει τέρμα στις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και θα μπει σε ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικότερα σε διερευνητικές συνομιλίες».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων