Είναι πλέον λίγο-πολύ γνωστό πως οποιοδήποτε γεγονός με παγκόσμια απήχηση στο ψηφιακό σύμπαν των social media γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους (και είναι πολλοί) που επιχειρούν με πολλούς τρόπους να παγιδεύσουν τους χρήστες του διαδικτύου, με στόχο κυρίως την υποκλοπή προσωπικών τους δεδομένων.
Το ίδιο συνέβη και με την τραγική είδηση της αυτοκτονίας του ηθοποιού Ρόμπιν Γουίλιαμς. Η νέα επιχείρηση ηλεκτρονικής απάτης εξελίσσεται στο Facebook, όπως αναφέρει το protothema.gr, θέλοντας να παρασύρει του χρήστες με την προβολή ενός υποτιθέμενου αποχαιρετιστήριο βίντεο που κατέγραψε ο ίδιος ο Ρόμπιν Γουίλιαμς, πριν αυτοκτονήσει. Ωστόσο, όταν οι χρήστες του Facebook κάνουν κλικ στον σχετικό σύνδεσμο, ενημερώνονται ότι πρέπει να κάνουν να μοιραστούν τον εν λόγω σύνδεσμο με τους online φίλους τους και να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, πριν τελικά μπορέσουν να δουν το βίντεο. Κάθε φορά που συμπληρώνεται το σχετικό ερωτηματολόγιο, οι απατεώνες κερδίζουν ένα μικρό χρηματικό ποσό.
Το πρώτο μήνυμα που εμφανίζεται είναι ένα post που έχει κοινοποιηθεί από κάποια επαφή σας με τίτλο: Robin Williams says goodbye with his phone video before suicide (ο Ρόμπιν Γουίλιαμς λέει αντίο σε βίντεο μέσω τηλεφώνου πριν αυτοκτονήσει).
Κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο του Facebook μεταφέρεστε σε διαδικτυακό τόπο τρίτου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του το υποτιθέμενο βίντεο που μαγνητοσκόπησε ο ίδιος ο Γουίλιαμς στο κινητό του λίγα λεπτά πριν το θάνατο του. Εάν κάνετε κλικ για να παρακολουθήσετε το βίντεο, εμφανίζεται ένα μήνυμα το οποίο σας ενημερώνει ότι πρέπει πρώτα να κοινοποιήσετε το σύνδεσμο στον τοίχο σας. Οι απατεώνες με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να ενθαρρύνουν όσους περισσότερους χρήστες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία.
Τελικά, αντί να προβληθεί το βίντεο, εμφανίζεται στην οθόνη σας ένα ερωτηματολόγιο από το οποίο κερδίζουν χρήματα όσοι κρύβονται πίσω από αυτήν την ηλεκτρονική απάτη.
«Ο σκοπός των απατεώνων είναι να κερδίζουν ένα άγνωστο χρηματικό ποσό κάθε φορά που κάποιος συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο», σχολιάζει ο Πίτερ Στάνσικ στέλεχος θεμάτων ασφαλείας της ESET. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο θάνατος κάποιου διάσημου προσώπου γίνεται αντικείμενο απάτης στο Facebook, ως δόλωμα’για περισσότερα κλικ.
Οσο περισσότερα θύματα συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι απατεώνες. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε: μόλις ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική απάτη με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στο Facebook δεν προβάλλεται κανένα βίντεο».