Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Lee Kuan Yew – ο πατέρας της Σιγκαπούρης, που μετέτρεψε την πόλη-κράτος από το τέλμα της μόλυνσης της ελονοσίας σε μία από τις πρώτες ασιατικές οικονομίες – πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
Οι υποστηρικτές του τον είδαν ως μια γιγαντιαία προσωπικότητα στην μετα-αποικιακή Ασία, έναν ηγέτη ο οποίος μετέτρεψε την πρώην βρετανική αποικία σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη σχεδόν από καθαρή δύναμη της θέλησης και μόνο. Δημιούργησε μια αποτελεσματική κυβέρνηση με χαμηλά επίπεδα διαφθοράς, καταπολέμησε σε μεγάλο βαθμό την εγκληματικότητα, έχτισε ένα εκπαιδευτικό σύστημα πρώτης κατηγορίας και προσέλκυσε επενδύσεις από ξένες εταιρείες με χαμηλή φορολογία.
Ωστόσο ο εκλιπών πολιτικός, ο οποίος υπέκυψε στην πνευμονία στο νοσοκομείο λίγο μετά τις 03:15 πμ τη Δευτέρα, τοπική ώρα, θεωρήθηκε επίσης από κάποιους ένας αυταρχικός ηγέτης, που χρησιμοποιούσε δρακόντεια τακτική για να πατάξει την ελευθερία του λόγου και οποιοδήποτε σημάδι διαφωνίας απέναντί του. Μερικοί από τους πολιτικούς του αντιπάλους φυλακίστηκαν χωρίς σχετική δίκη για δεκαετίες, ενώ κατέθεσε αγωγές συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών της αντιπολίτευσης επειδή τόλμησαν να του αντιταχθούν.
Εντούτοις, πολλοί Σιγκαπουριανοί λάτρεψαν τον άνθρωπο που έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης το 1959 και έμεινε στην εξουσία για περισσότερο από 30 χρόνια. Ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας του το 1990, παρέμεινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου μέχρι το 2011, ενώ παρέμεινε βουλευτής μέχρι τον θάνατό του. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι είχε σημαντική επιρροή στον σημερινό πρωθυπουργό, τον μεγαλύτερο γιο του Lee Hsien Loong.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απέτισε φόρο τιμής στα επιτεύγματα του Lee, λέγοντας ότι είχε μετατρέψει μια «αναπτυσσόμενη χώρα σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες στον κόσμο, καθιστώντας τη ένα ακμάζον διεθνές επιχειρηματικό κέντρο».
Απαντώντας στην είδηση του θανάτου του Lee, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε: «Ήταν ένας πραγματικός γίγαντας της ιστορίας που θα μείνει στην ιστορία για τις επόμενες γενιές ως ο πατέρας της σύγχρονης Σιγκαπούρης και ως μια από τις μεγαλύτερες στρατηγικές ιδιοφυίες στην Ασία.»
Ένας πολίτης της Σιγκαπούρης, ο Nurhidayah Osman, έγραψε στη σελίδα του πρωθυπουργού στο Facebook: «Σε ευχαριστούμε που μας έδωσες, εμάς τους πολίτες της Σιγκαπούρης, ένα μεγάλο έθνος για να ζήσουμε, μια χώρα για την οποία μπορώ να υπερηφανεύομαι, μια χώρα όπου μπορώ να βγω τα μεσάνυχτα και να μην φοβάμαι.»
Πηγή
Independent