Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Απειλές Τραμπ για διακοπή χρηματοδότησης του ΠΟΥ: «Δείχνει εύνοια στην Κίνα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να αναστείλει την αμερικανική συμβολή στη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία και κατηγορώντας αυτόν ως φιλο-κινεζικό. Και όλα αυτά τη στιγμή που και η κριτική προς τον ίδιο εντείνεται και οι νεκροί στις ΗΠΑ αυξηθήκαν σε σχεδόν 2.000.

«Θα αναστείλουμε» την καταβολή «των ποσών που προορίζονταν για τον ΠΟΥ», είπε αρχικά ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μερικά λεπτά αργότερα όμως, φάνηκε να υπαναχωρεί, προκαλώντας μάλλον σύγχυση, λέγοντας πως σκοπεύει να εξετάσει το ενδεχόμενο.

«Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά θα εξετάσουμε την πιθανότητα αυτή», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο λόγος του εκνευρισμού του Τραμπ φαίνεται πως ήταν η αντιμετώπισης του Πεκίνου από τον Οργανισμό, βάσει πάντα της δικής του ανάγνωσης των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος δείχνει «μεγάλη εύνοια στην Κίνα και αυτό δεν είναι αποδεκτό» όπως είπε.

«Λαμβάνει τεράστια ποσά από τις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ. «Επέκριναν το κλείσιμο των συνόρων (των ΗΠΑ στους ταξιδιώτες από την Κίνα) όταν το είχα ανακοινώσει — είχαν άδικο», κατήγγειλε, αναφερόμενος σε στελέχη του ΠΟΥ. «Είχαν άδικο για πολλά», συνέχισε ο Τραμπ εξαπολύοντας κατηγορίες, χωρίς να γίνεται και πιο συγκεκριμένος.

Νωρίτερα είχε επιτεθεί στον Οργανισμό μέσω Twitter: «Ο ΠΟΥ τα θαλάσσωσε στ’ αλήθεια», ανέφερε σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

«Για κάποιον λόγο, ενώ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ, είναι μολαταύτα πολύ επικεντρωμένος στην Κίνα. Θα το εξετάσουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων