Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Απειλούν με «έξωση» 60.000 παιδιά και βρέφη!

Μπροστά στο ενδεχόμενο να βρεθούν εκτός των δημοτικών παιδικών σταθμών τα πάνω από 60.000 παιδιά που καθημερινά φιλοξενούνται σε αυτούς , αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Η είδηση πως το Ζ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε την ακύρωση της σύμβασης για χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών από το ΕΣΠΑ για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών, έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθη έπειτα από προσφυγή τεσσάρων ιδιωτικών παιδικών σταθμών κατά της νέας ρύθμισης που έκανε το υπουργείο Εργασίας στο πρόγραμμα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι οι συνεχείς τροποποιήσεις οδήγησαν σε σαφή αλλαγή των όρων του προγράμματος, κάτι που κρίθηκε αντίθετο με τις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Μετά την απόφαση αυτή το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε προβλεφθεί για δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Με δεδομένο ότι οι Δήμου βρίσκονται στο «κόκκινο», αποκλείεται να έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν με ίδιες δυνάμεις την λειτουργία τους. Ανοίγει λοιπόν η συζήτηση για να καλύψουν το σχετικό κόστος ι οι γονείς. Όμως μια τέτοια επιβάρυνση αυτή τη χρονική στιγμή θα ήταν η χαριστική βολή στα νοικοκυριά που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και είναι βέβαιο πως θα προκληθούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.

Η ανάπαυλα των εορτών δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα. Το διάστημα αυτό, θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους αρμοδίους για να βρεθεί λύση και να μην πληρώσουν οι γονείς τα «ράβε – ξήλωνε» του Υπουργείου .

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων