Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Η συζήτηση που έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για την πώληση των οβίδων στη Σαουδική Αραβία, ήταν επανάληψη μιας χιλιοπαιγμένης και αναποτελεσματικής παράστασης που όχι μόνον δεν αποκαλύπτει την ουσία των υποθέσεων αλλά και αφορά την κοινωνία από ελάχιστα έως καθόλου.
Αν μπορούσαμε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε μια έκφραση ομώνυμη της θεατρικής παράστασης που αυτές τις μέρες ανεβαίνει στο θέατρο Αθηνών: «Απελπισίτο».
Η Νέα Δημοκρατία που προκάλεσε τη συζήτηση -με επίκαιρη επερώτησή της κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμενου- βρήκε για μια ακόμη φορά μπροστά της ένα συμπαγές τείχος λαϊκισμού και τη συνήθη τακτική του πρωθυπουργού να γενικεύει, να επιστρέφει στο… προπατορικό αμάρτημα και στην ουσία να εκτρέπει τις συζητήσεις που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει ευθέως.
Με τον τρόπο αυτό, βεβαίως, δίνει επιχειρήματα στους οπαδούς του και τους συσπειρώνει στην κλασσική λογική των αντιδεξιών συνδρόμων που καλώς ή καλώς υπάρχουν ακόμη στην ελληνική κοινωνία.
Από τη δική του πλευρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε επίσης για μια ακόμη φορά να αντιπαραθέσει στοιχεία και επιχειρήματα, χωρίς κορώνες και απευθύνοντας ερωτήματα στην κυβέρνηση. Ερωτήματα που όμως δεν απαντήθηκαν, όπως για παράδειγμα που θα πήγαιναν τα 200.000 βλήματα τα οποία δεν θα αγόραζε η Σαουδική Αραβία.
Και αυτό που τελικά μένει είναι η απορία εάν ο τρόπος αντιπολίτευσης που έχει επιλέξει η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας για να αντιμετωπίσει το τσουνάμι λαϊκισμού και την χωρίς όρια όξυνση του πολιτικού λόγου είναι αποτελεσματικός.
Για παράδειγμα πως απαντάς στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και στις καταγγελίες που με κάθε ευκαιρία κάνει από του βήματος της Βουλής, αλλά τις επόμενες ημέρες αποδεικνύονται στην καλύτερη περίπτωση… φουσκωμένες. Για παράδειγμα τη Δευτέρα κατήγγειλε ότι δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα και ότι προσέφυγε στην αντιτρομοκρατική για να ανακαλύψει ότι ο καλών ήταν ένας έμπορος όπλων, με τον οποίο είχε μπλεξίματα στο παρελθόν η ΝΔ.
Τι κι αν ο ίδιος ο καλών βγήκε και είπε πως η επικοινωνία ήταν επώνυμη και ότι τα τηλέφωνα του δεν είναι απόρρητα, άρα δεν χρειάζεται η αντιτρομοκρατική. Ο Πάνος Καμμένος κέρδισε έστω και πρόσκαιρα ένα γύρο εντυπώσεων και φυσικά η ΝΔ μέσα στη Βουλή δεν κατάφερε να πει κάτι γι’ αυτό, όπως και για πολλά άλλα αντίστοιχα στο παρελθόν.
Ανεξαρτήτως όμως όλων αυτών αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του μόνου που προσέγγισε στη συγκεκριμένη συζήτηση το θέμα με ολοκληρωμένη πολιτική ανάλυση και θεώρηση. Ασχέτως του αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του, η στάση του τιμά τον κοινοβουλευτικό διάλογο και βοηθά τους πολίτες που παρακολουθούν.