Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
O πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τρουντό, ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αποδεσμεύσει τα έξι μαχητικά της που βομβαρδίζουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ISIL) στο Ιράκ και τη Συρία στις 22 Φεβρουαρίου.
Ο Τρουντό είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον αμφιλεγόμενο ρόλο του Καναδά στη μάχη κατά του ISIL, στην πορεία προς την εκλογή του το περασμένο έτος.
«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε να κάνουμε ακριβώς ό,τι θέλουν ποι εχθροί μας…Ο ISIL θέλει να τον βλέπουμε ως μια αξιόπιστη απειλή για τον τρόπο ζωής μας και στον πολιτισμό μας. Γνωρίζουμε ότι ο Καναδάς είναι πιο ισχυρός, πολύ ισχυρότερος από ό, τι η απειλή από μια δολοφονική συμμορία κακοποιών που τρομοκρατούν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη γη», ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός τη Δευτέρα στην Οτάβα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Καναδοί έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το ρόλο των ενόπλων δυνάμεών τους στην αντιμετώπιση της απειλής του ISIL.
Κι αυτό γιατί η υποστήριξη προς τις ξένες αποστολές υποχώρησε μετά από μια δεκαετία εμπλοκής στο Αφγανιστάν που έληξε το 2011, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 158 Καναδοί στρατιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση ενός NATOικού κράτους και μέλους της Συμμαχίας κατά του ISIL, η οποία αριθμεί 65 μέλη και στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλεί κάποιους πρώτους τριγμούς στη συντονισμένη προσπάθεια καταπολέμησης της τζιχαντικής απειλής στη Συρία και το Ιράκ.
Από την άλλη πλευρά, από επιχειρησιακής και στρατηγικής άποψης, τίθεται το ζήτημα χρήσης και ενισχύσης των εναλλακτικών μέσων αντιμετώπισης των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους, έναντι της λύσης των εναέριων βομβαρδισμών, οι οποίοι και έχουν κοστίσει τη ζωή σε σημαντικό αριθμό αμάχων μέχρι στιγμής.
Αναμένονται οι αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και των υπόλοιπων εταίρων του Καναδά στη Συμμαχία.
Πηγή
Reuters