Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε πόσες χιλιάδες Κυπρίων (και γιατί) δεν πληρώνουν φόρους!

H Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να εισπράξει φόρους από περίπου 300 χιλιάδες άτομα λόγω του ότι στο Κτηματολόγιο δεν είναι καταχωρημένος ο αριθμός της ταυτότητας τους, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού Κτηματολογίου, τον Ιούλιο του 2014 υπήρχαν καταχωρημένα στο μηχανογραφικό σύστημα χωρίς αριθμό πολιτικής ταυτότητας, συνολικά 305.000 άτομα (εκ των οποίων τα 207.000 περίπου είναι Eλληνοκύπριοι) και τα οποία είναι ιδιοκτήτες σημαντικής ακίνητης περιουσίας στις ελεύθερες περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αξία αυτής της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται συνολικά σε 1,7 δισ. ευρώ σε τιμές του 1980, ποσό που αντιστοιχεί στο 10,1% επί της συνολικής αξίας (16,5 δισ. ευρώ) για όλες τις ιδιοκτησίες.

Λόγω του ότι για την επιβολή του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας του δημοτικού τέλους, του τέλους βελτίωσης και των αποχετευτικών τελών, λαμβάνονται σχετικά στοιχεία από το Κτηματολόγιο, προκύπτει απώλεια σημαντικών εσόδων τόσο για το Κράτος όσο και για τις Τοπικές Αρχές εφόσον για τα ακίνητα αυτά δεν θα είναι δυνατόν να επιβληθούν οι σχετικές φορολογίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων