Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Απλά μαθήματα.. εισφοροδιαφυγής από ελληνικά ΙΕΚ

Την ώρα που κορυφώνεται η φοροεισπρακτική «λαίλαπα» της κυβέρνησης προς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, κάποιες ιδιωτικές εταιρείες, με πολυετή παράδοση στον κλάδο τους, χρωστούν εκατομμύρια στο κράτος, αλλά εξακολουθούν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και αγνοούν τη δικαιοσύνη που δεν έχει μέχρι στιγμής αποφανθεί για τις υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος τους…

Μάλιστα, οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν διστάζουν να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς στην…αντεπίθεση με στόχο να εξαλειφθούν οι όποιες «σκιές» στον τρόπο λειτουργίας τους.

Αυτή τη φορά, ο λόγος γίνεται για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα, στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε με εμπλεκόμενους τον όμιλο Ξυνή και το Ι.Ε.Κ. Δομή.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του το προεδρείο της Ένωσης των Ι.Ε.Κ., ο κλάδος της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης λειτουργεί με πλήρη τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, ενώ, την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει τις καταγγελίες για παραβάσεις και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές ως «ψευδείς» και «κακοήθεις».

Υπενθυμίζεται ότι, το φώς της δημοσιότητας είδε πρόσφατα μηνυτήρια αναφορά για διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα από 22 εκπροσώπους του ΙΕΚ Δομή. Ειδικότερα, τα εν λόγω πρόσωπα κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το Ι.Κ.Α. με το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην αναφορά περιγράφονται όλα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες του χώρου ώστε να αποφεύγουν την καταβολή εισφορών προς το κράτος, όπως η εικονική ασφάλιση προσώπων σε εταιρείες-«φαντάσματα» και η μετέπειτα πτώχευση των εταιρειών αυτών.

Την ίδια…συνταγή είχε ακολουθήσει με επιτυχία και ο όμιλος Ξυνή, του οποίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Ι.Κ.Α. ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σάλο προκάλεσαν τα στοιχεία για κομπίνες μέσω διαδοχικών αλλαγών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ομίλου που «δικαιολογούσαν» τις όποιες φορολογικές παραβάσεις.

Προς το παρόν, οι δύο εκπαιδευτικοί όμιλοι δεν έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη και αυτό είναι πραγματικά άξιο απορίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων