Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Απλή (ανα)λογική

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση μόλις και εφόσον αποκατασταθούν λίγο τα πράγματα στην χώρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μέσα στο 2013, με την προϋπόθεση πως έχουν εξασφαλιστεί στοιχειώδεις όροι «κυβερνητικής βιωσιμότητας».

Την αλλαγή του εκλογικού νόμου θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από τον Αντώνη Σαμαρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το Μαξίμου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρακτικά αν υιοθετηθεί μία τέτοια άποψη θα υπάρξει μεγάλο ανακάτεμα της τράπουλας.

Το ενδιαφέρον βεβαίως σε μία τέτοια εξέλιξη δεν εστιάζεται στο τί θα πράξει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αλλά στο πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βλέπει ως “ξερολούκουμο” το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

Ένα από τα πάγια αιτήματα των κομμάτων της Αριστεράς ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Τα κόμματα εξουσίας όμως για προφανείς λόγους έκοβαν και έραβαν τα εκλογικά συστήματα στα μέτρα τους.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος σε μία και μοναδική επιλογή. Να ψηφίσει την απλή αναλογική ακόμη κι αν γνωρίζει ότι αυτό θα τού στερήσει το “όραμα” της εξουσίας. Διότι όπως φαίνεται με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα θα ανοίξει ο δρόμος για είσοδο στη Βουλή σε πολλούς μικρούς σχηματισμούς της Αριστεράς που είναι λογικό να αφαιρέσουν δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων