Γράφει ο Πέτρος Χασάπης
Οριστικοποιήθηκαν σήμερα οι προτάσεις Σαμαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Πως όμως εμείς θα είμαστε σε θέση να τις κρίνουμε αυτές, αλλά και οποιεσδήποτε άλλες σχετικές προτάσεις; Πως θα καταλαβαίνουμε αν οι προτάσεις που ακούμε είναι πραγματικά δημοκρατικές και προοδευτικές;
Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας, ακόμα και όσοι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα γύρω από το Σύνταγμα, να έχουμε ένα απλό κριτήριο με βάση το οποίο θα κρίνουμε τις προτάσεις αυτές. Ποιο είναι αυτό;
Είναι γνωστό ότι εμείς οι πολίτες πηγαίνουμε μια φορά κάθε 4 χρόνια στις κάλπες και καταθέτουμε ολόκληρη την πολιτική εξουσία που χορηγεί η δημοκρατία στους πολίτες της, σε ένα μέλος του πολιτικού προσωπικού, το οποίο καθίσταται αναγκαστικά αντιπρόσωπός μας. Έτσι, μέχρι τις επόμενες εκλογές, εμείς δεν έχουμε στα χέρια μας καμία εξουσία για να επέμβουμε στα πολιτικά πράγματα. Δεν είμαστε δηλαδή πια πολίτες, αλλά απλοί υπήκοοι.
Το κριτήριο λοιπόν θα πρέπει να είναι το εξής:
Για κάθε πρόταση που ακούμε, θα πρέπει να εξετάζουμε αν αυτή αποσπά κάποιο μέρος εξουσίας από τα χέρια του πολιτικού προσωπικού και την επιστρέφει στα χέρια μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Αν δηλαδή μας κάνει πολίτες, έστω και μερικά.
Εάν αντιθέτως, η πρόταση που εξετάζουμε δεν εμπεριέχει τέτοια μεταφορά εξουσίας στα χέρια μας, τότε απλά αγνοήστε την. Δεν αφορά εμάς τους απλούς υπηκόους, αλλά μόνο το εσωτερικό του πολιτικού προσωπικού.