Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Απλούστερες οι διαδικασίες για ένταξη στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο – Τι άλλο προβλέπεται

Βασικές επιχειρηματικές πράξεις σε μικρότερο χρόνο και με χαμηλότερο κόστος προαναγγέλλει ο ΓΓ Εμπορίου Στ.Κομνηνός.

Όπως εξήγησε η ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), η αναμόρφωση των διαδικασιών απονομής εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και η δημιουργία σύγχρονης ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων σημαίνει για τις επιχειρήσεις χαμηλότερο κόστος και μικρότερη δαπάνη χρόνου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, με την ηλεκτρονικοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) «ενώ σήμερα, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, μια επιχείρηση χρειάζεται ακόμη και 7 μήνες για να πάρει ένα πιστοποιητικό, όπως πχ για την αλλαγή στο διοικητικό της συμβούλιο, στο μέλλον τα πιστοποιητικά θα μπορούν να τα λάβουν οι εταιρείες το πολύ σε 2-3 ημέρες ακόμη και αυθημερόν».

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, με την ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας θα μειωθούν τα τέλη κατά 20%, ενώ για τις δημόσιες συμβάσεις εκτιμάται ότι η ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος θα επιφέρει 15% κατά μέσον όρο εξοικονόμηση δαπανών για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχει εξοικονομήσει το κράτος 1 εκατ. ευρώ από μόλις 12 κατακυρώσεις που ακολούθησαν την ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ επιτεύχθηκε 25% μείωση της δαπάνης σε διαγωνισμό του υπουργείου Ανάπτυξης που διενεργήθηκε πρόσφατα ηλεκτρονικά.

Οι αλλαγές, αναλυτικά, είναι οι εξής:

– Εξ αποστάσεως κατάθεση από τον επιχειρηματία κάθε πράξης με ηλεκτρονική διασύνδεση με το ΓΕΜΗ.

– Εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

– Άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση σε στοιχεία επιχειρήσεων από όπου και αν βρίσκεται ο επιχειρηματίας.

– Απελευθέρωση επιχειρηματία από τη δέσμευση να επισκέπτεται πολλές υπηρεσίες.

– Ταχύτερη έκδοση άδειας, πιστοποιητικών, έγκρισης λειτουργίας των εταιρειών.

Αλλαγές σε σήματα και βιομηχανική ιδιοκτησία

– Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης βιομηχανικής ιδιοκτησίας με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στόχος, η αύξηση της εμπιστοσύνης και συμβολή στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης σήματος ηλεκτρονικά απ’ όπου και να βρίσκεται ο κάθε ενδιαφερόμενος με εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, η δυνατότητα κατάθεσης σήματος όλο το εικοσιτετράωρο και η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης κάθε σχετικού εγγράφου (εξουσιοδότηση, παραβόλου, κλπ).

Μείωση γραφειοκρατίας και εξοικονόμηση πόρων από τις Δημόσιες Συμβάσεις

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοσίων συμβάσεων για πρώτη φορά καταγράφονται συνολικά οι δημόσιες συμβάσεις της χώρας. Το σύστημα είναι ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους. Η εξ αποστάσεως συμμετοχή του επιχειρηματία, εξασφαλίζει εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος. Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Κομνηνός, ο κάθε πολίτης, ελεγκτής, επιχειρηματίας μπορεί να γνωρίζει ποιος ζητά να αγοραστεί κάτι, ποιες οι προδιαγραφές και οι όροι, με ποιόν υπεγράφη η σύμβαση και ποιο είναι το τίμημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων