Ως εργαλείο για την επαναλειτουργία δραστηριοτήτων πρόκειται να χρησιμοποιηθεί το self test, όπως τονίστηκε κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού την Παρασκευή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ εβδομαδιαίως σε ομάδες του πληθυσμού που σχετίζονται με το άνοιγμα δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, οι επιχειρήσεις, το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η ναυτιλία – ακτοπλοΐα, τα δικαστήρια. Ως προς τα σχολεία, είπε ότι θα νομοθετηθεί το υποχρεωτικό τεστ για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
«Η σταδιακή επανεκκίνηση της δραστηριότητας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ως προς τις άλλες δραστηριότητες, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, θα είναι προαιρετικά τα τεστ, ενώ επεσήμανε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες να δοθεί προτεραιότητα στους έως 67 ετών.
Η διάθεση των τεστ θα γίνεται από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ οι πολίτες θα δικαιούνται ένα τεστ ανά εβδομάδα. Θα λειτουργήσει, δε, πλατφόρμα για τη δήλωση των αποτελεσμάτων. Σε περίπτωση θετικού τεστ, οι πολίτες θα κάνουν δωρεάν τεστ σε δημόσια δομή. Περισσότερες λεπτομέρειες για διάθεση των τεστ θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.
Όπως ανακοίνωσε εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» η Αττική και η Θεσσαλονίκη.
Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Πέλλας, καθώς και οι δήμοι Γρεβενών και Κιλκίς.
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή θα συνεδριάσει για τη σταδιακή άρση μέτρων.
Ξεκινώντας την ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευγγέλου έκανε λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης που εμφανίζoνται την τελευταία εβδομάδα καθώς ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%.
Μίλησε επίσης για ένα δειλό μήνυμα αισιοδοξίας με βάση την εφημερία στο νοσοκομείο «Αττικόν» που χθες ήταν, όπως είπε, ελαφρώς καλύτερη, γεγονός όμως που μπορεί και να οφείλεται στην αργία.
Όπως είπε, ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.500, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες και αύξηση σε κάποιες άλλες. Ως προς τα ενεργά κρούσματα, ανέρχονται πανελλαδικά σε 23.500.
Είπε επίσης ότι είναι υψηλό το φορτίο στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να ασκηθεί πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες ημέρες.
Αναφερόμενη στο σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, είπε πως βάσει των γενικών αρχών που υιοθετούνται θα ληφθεί υπόψη η επικινδυνότητα και τα οφέλη που θα προκύψουν. Στάθηκε επίσης στη χρήση εξωτερικών χώρων, ενώ τόνισε πως συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους αυξημένου κινδύνου. Ως προς το Πάσχα, είπε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα «δείξουν» πώς θα εορτασθεί.
Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ σημαντικό εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Σημείωσε πως όταν κάποιος έχει συμπτώματα χρειάζεται και μοριακός έλεγχος, ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε περιοχές με υψηλό φορτίο.