Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Από πού θα έρθει η ρευστότητα;

Το είχε γράψει στο δελτίο της η Alpha Bank πριν δέκα μέρες… ότι δηλαδή, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τα 26,5 δισεκ. ευρώ δεν σημαίνει ότι τα λεφτά αυτά θα μπούνε στην αγορά, γιατί αυτά είναι μετοχικό κεφάλαιο. Το επιβεβαίωσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, όταν παρουσίασε προχθές την ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2012, όπου και έγινε κόλαση μόλις είπε:

«Μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρχει μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας. Όχι όμως μέσω της χρηματοδότησης. Από το γεγονός ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για τις τράπεζες στα μάτια των καταθετών, ελπίζω πως θα επανακάμψουν οι καταθέσεις. Και όντας καλά κεφαλαιοποιημένες και πιο ισχυρές, οι τράπεζες θα καταφέρουν να επαναπροσεγγίσουν τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, λίγο-λίγο, σταδιακά».

Αυτή είναι μια αυτονόητη εκδοχή, το θέμα είναι πότε και πώς θα γίνει αυτό. Η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα ολοκληρωθεί εύκολα πριν το τέλος Μαρτίου. Τα βήματα που βλέπω ότι θα ακολουθήσουμε είναι τα ακόλουθα:

1. Οι τράπεζες πραγματοποιούν τις ζημιές τους και τις εμφανίζουν στους ισολογισμούς του 2012.
2. Τότε, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι τιμές των μετοχών σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η χρηματιστηριακή αξία θα συμβαδίσει πλέον με την λογιστική.

3. Μόλις συμβεί αυτό, θα ξεκινήσει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες.
4. Οι Έλληνες επενδυτές που βεβαίως έχουν υποστεί ζημιές, είναι followers, ποτέ δεν φτιάχνουν αυτοί την αγορά, απλώς ακολουθούν τους ξένους.

5. Όταν το ενδιαφέρον των ξένων εκδηλωθεί δυναμικά στην πράξη και ακολουθήσουν οι Έλληνες, φέρνοντας ενδεχομένως σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, τότε, θα αρχίσει να ανοίγει κάποιο παράθυρο από τις διεθνείς τράπεζες.

6. Η επανάκτηση της εμπιστοσύνης των διεθνών τραπεζών από τις ελληνικές και η επανάκτηση της δυνατότητας να δανείζονται από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα φέρουν ρευστότητα στην αγορά.

7. Αυτό, με ούριο άνεμο, μπορεί να συμβεί προς το τέλος του 2013, εφόσον δεν υπάρξει καμία πολιτική ή κοινωνική εμπλοκή και εφόσον το πρόγραμμα της Τρόικα και οι μεταρρυθμίσεις περπατάνε.

Όλα τα άλλα που λέγονται και γράφονται είναι ασκήσεις επί χάρτου. Με δυο λόγια, μόνο προς το τέλος του α΄ τριμήνου του 2014 θα τρέξει χρήμα στην αγορά. Κι όποιος αντέξει!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων