Με ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα βαδίζει ο Απρίλιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο χθες όσο και σήμερα το ποσοστό συμμετοχής στο μίγμα είναι στο 54% ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και μεγαλύτερα εντός του μήνα, ενώ το Σάββατο, 2 Απριλίου καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ.
Έτσι από ΑΠΕ η ημερήσια παραγωγή ενέργειας έφτασε τα 78 GW και κάλυψε το 68% της συνολικής ζήτησης.
Ωστόσο παρά την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ, που “βάζουν” ενέργεια στο σύστημα με ταρίφες πολύ χαμηλές (τρεις και τέσσερις φορές κάτω από τις μέσες χονδρεμπορικές τιμές Απριλίου), οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα λόγω βέβαια του φυσικού αερίου. Έτσι, για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται στα 243,08 ευρώ/MWh, με άνοδο κατά 44,5% σε διάστημα 24 ωρών. Από τα 168,22 ευρώ που ήταν την Κυριακή ενισχύθηκε κατά 74,86 ευρώ.
Αυτήν την εβδομάδα των νομοσχέδιο
Στο φόντο αυτό ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων των ΑΠΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και εβδομάδες βρίσκεται στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η νέα πάντως ρύθμιση είναι κομβική καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς οι καθυστερήσεις σε αδειοδοτήσεις και υλοποίηση είναι μεγάλες.
Έτσι, π.χ. έργα που έχουν ξεκινήσει να “ωριμάζουν” το 2018 ακόμη είναι στη “μέση της διαδρομής” τονίζοντας ότι σήμερα πάνω από 7 χρόνια απαιτούνται για να “κόψει κορδέλα” ένα έργο.
Βέβαια ήδη από το περασμένο Φθινόπωρο είχε παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το αρχικό πλάνο, ωστόσο ακόμη φορείς και παράγοντες της αγοράς είναι στο “περίμενε” παρά το ότι κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας μια σειρά από σχέδια και αναφορές για το νέο πλαίσιο, που όμως παραμένει ακόμη στο συρτάρι.
Η αποθήκευση
Από όλα πάντως τα ανοικτά ρυθμιστικά θέματα, τα ζητήματα αποθήκευσης φαίνεται να είναι σε μια πιο προχωρημένη φάση καθώς μάλιστα υπάρχουν σε διαδικασία σχεδίων πολλά έργα, αλλά και γιατί εφόσον προχωρήσουν, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα αξιοποιηθεί σημαντικά το υφιστάμενο δυναμικό των ΑΠΕ, ειδικά τις ώρες του καλοκαιριού μεταξύ 8-10 μμ, που συχνά παρατηρείται έλλειψη φορτίων.
Όπως μάλιστα έχει αναφέρει πρόσφατα η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως στο όλο πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πάντως και πάλι ακούστηκε την περασμένη Τετάρτη η δέσμευση του Πρωθυπουργού για ταχύτατη προώθηση των νομοθετικών παρεμβάσεων για την αδειοδοτική επιτάχυνση και τη χωροταξική τακτοποίηση ΑΠΕ που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.
«Αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή -και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχω δώσει στο Υπουργείο- είναι ταχύτατα να προχωρήσουμε σε νομοθετικές παρεμβάσεις που να αφορούν την αδειοδοτική επιτάχυνση, αλλά και τη χωροταξική τακτοποίηση όλων αυτών των σχεδίων ώστε να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Οι ΑΠΕ την τελευταία διετία
Με βάση κυβερνητική ενημέρωση, στην Ελλάδα λειτουργούν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 17.000 μονάδες που αξιοποιούν «πράσινες» μορφές ενέργειας και η αθροιστική εγκατεστημένη ισχύς τους υπερβαίνει τα 8.600 μεγαβάτ.
Μεταξύ 2015 και 2018 προστέθηκαν στο δίκτυο 123 έργα, με ετήσια αύξηση των ρυθμών μέχρι 0,4%, ενώ από το 2019 αριθμός των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ακολούθησε άνοδος της τάξης του 5,16% το 2020 και του 9,06% το 2021.
Ενδεικτικό είναι ότι τα δύο τελευταία έτη ο κλάδος των ανανεώσιμων ενισχύθηκε με 2.143 έργα -αριθμός 17 και πλέον φορές μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφηκε την περίοδο 2015 έως 2018.
Η σωρευτική ισχύς των ΑΠΕ την τελευταία διετία ανήλθε κατά 2.107 μεγαβατώρες (αύξηση 33,5%), ενώ την τετραετία έως το 2018 μετά βίας είχαν προστεθεί περισσότερα από 805 μεγαβάτ. Επίσης, το 2022, ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία 381 έργα.
Σε αναμονή
Παράλληλα, όμως, έργα που πλέον φτάνουν τα 19,3 GW έχουν καταθέσει αιτήματα για έκδοση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης αναμένουν όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, με βάση τα στοιχεία του Διαχειριστή, από τον Ιανουάριο έως σήμερα. Μόνο, δε, τον Απρίλιο τα νέα αιτήματα έκδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης ξεπέρασαν τα 2 GW.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο κατειλημμένος χώρος είναι ανάλογος, δηλαδή, 19,6 GW δείγμα της κατάστασης στα δίκτυα. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της ισχύος των σταθμών ΑΠΕ σε λειτουργία, με Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης, με αιτήματα έκδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης και η δέσμευση του νέου ηλεκτρικού χώρου που δημιουργούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις, ανέρχεται σήμερα σε 40,9 GW.
Μιλώντας, δε, ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης στο πλαίσιο του 3ου Power & Gas Forum και αναφερόμενος στο ενεργειακό «τοπίο» της Ελλάδας το 2030,εκτίμησε ότι «με τους ρυθμούς που ακολουθούμε σήμερα, το 2030 θα έχουμε τουλάχιστον 25 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του ενεργειακού μίγματος θα είναι πράσινο και καθαρό».
Πρόσθεσε ότι «το ηλεκτρικό Σύστημα θα είναι πιο ανθεκτικό, πολλοί από τους μεγάλους Υποσταθμούς θα έχουν ενσωματώσει τη νέα υπερσύγχρονη τεχνολογία κλειστού τύπου GIS και θα έχουμε ολοκληρώσει τις υποβρύχιες διασυνδέσεις όλων των μεγάλων νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα».
Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε στην παλαιότητα των υποδομών «τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου τα περισσότερα στοιχεία του Συστήματος κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980» λέγοντας ότι: με το διευρυμένο Πρόγραμμα Ανανέωσης Παγίων, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, ο Διαχειριστής θα αντικαταστήσει το 60% των υφιστάμενων στοιχείων του Συστήματος με υπερσύγχρονο εξοπλισμό έως το 2026 και μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του πλέον κρίσιμου εξοπλισμού Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης.
πηγή: energymag.gr