Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης
«Χρειάζεται επιτάχυνση και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εξωτερικά σύνορα 14.000 χλμ ακτής μπορούν να προστατευθούν με την Τουρκία διαφορετικά από ό,τι μόνο με την FRONTEX και την Ελλάδα. Αυτό και μόνο οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας συνεργασίας και δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στην Ελλάδα να τα λύσει όλα μόνη της. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να τη στηρίξουμε ώστε να φροντίσει για τη φροντίδα τουλάχιστον αυτού του αριθμού ανθρώπων οι οποίοι φθάνουν εκεί σε μια εβδομάδα και να φροντίσει ώστε τα κέντρα κατανομής να λειτουργούν αξιόπιστα» δήλωσε την Πέμπτη ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Η δήλωση Φάιμαν θα είχε ενδιαφέρον ούτως ή άλλως, αν δεν είχε προηγηθεί μια ενδιαφέρουσα αποστροφή του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, πιο συγκεκριμένα, είχε ανακοινώσει ήδη από την Τετάρτη τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ θεωρείται ήδη δεδομένο πως πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων θα αναλάβει ξανά η Frontex.
Όπως πληροφορείται το RP από έγκυρους κύκλους, το περιεχόμενο της επίσκεψής του στην Τουρκία, είχε συζητήσει προηγουμένως με την Άνγκελα Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφώνημα που μάλιστα είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Κατά τις πληροφορίες του RP, η άποψη της κυρίας Μέρκελ για την κοινή δράση Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο δεν έχει μεταβληθεί, αν και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας δίνουν ανάσα στην Καγκελάριο, μιας και οι επιθέσεις που δεχόταν έχουν μετριαστεί σημαντικά την ώρα της κρίσης. Πάντως, η καγκελάριος φέρεται να επιμένει στην αύξηση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, αλλά και στην επιτάχυνση της διαδικασίας δημιουργίας των hotspots και όλα αυτά είναι ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος και στην τριμερή Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας που προαναγγέλθηκε από την Άγκυρα.
Όπως και να έχει, το ζήτημα της «τεχνικής συνεργασίας» των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας δεν σημαίνει πως θα ανταλλάσσουν…τσιμούχες, καθώς οι ροές των προσφύγων συνεχίζονται κανονικά. Η Ευρώπη θέλει να αναχαιτίσει το ρεύμα εισροής, ζητά πρωτοβουλίες από την Τουρκία (η οποία με τη σειρά της αξιώνει σημαντικά ανταλλάγματα, τα οποία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορους κύκλους), ενώ η δράση της γείτονος χώρας στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου θεωρείται απαραίτητη. Με άλλα λόγια, όλο και περισσότεροι βλέπουν τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση…πανηγύριζε πως είχε αποσοβήσει στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, να μπαίνουν εκ νέου στο τραπέζι της συζήτησης από το παράθυρο.
Και όλα αυτά, την ώρα που πολλοί γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου εντός Ελλάδος, εξεπλάγησαν που δεν άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξη Τύπου, να επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας και τις προβλέψεις του. Διότι, αν εισέλθουμε στη διαδικασία των κοινών περιπολιών, χωρίς τήρηση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας, τότε θα πρόκειται επί της ουσίας για πολιτική και εθνική αυτοκτονία.