Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος*
Μπαίνοντας στην εξιστόρηση της μετεμφυλιακής ιστορικής μας περιπέτειας, προσεγγίζουμε ένα μείζον ιστορικό κεφάλαιο, για το οποίο η πλειονότητα των σημερινών Ελλήνων πολιτών, έχει αυτοβίωτη επειρία. Αυτοβίωτη εμπειρία όχι τόσο με την στενή έννοια της συμμετοχής στα γεγονότα, που έλαβαν χώρα αυτή την γεμάτη απο ιστορικό δυναμισμό και δραματικό τόνο ιστορική μας περίοδο, αλλά της επαφής και παρακολούθησης, ένεκα της εμπλοκής, αγαπημένων τους προσώπων. Γιατί ποιού αλήθεια σύγχρονου έλληνα, ο παππούς, ο θείος, ή και ο πατέρας δεν ενεπλάκη με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στα δρώμενα της μετεμφυλιακής Ελλάδος.
Και τέτοια αλήθεια εμπειρία έχει και ο γράφων, αφού η οικογένειά του βρέθηκε στη δίνη της μετεμφυλιακής μας περιπέτειας, με το ένα κομμάτι της να μετέχει ενεργά στη «δεξιά» και το άλλο στην «αριστερά». Έτσι πέρα απο τα όποια γεγονότα διυλίστηκαν απο την αδέκαστη μοίρα της ιστορίας, πλήθος μνήμες, προσωπικές μαρτυρίες, αλλά και δραματικές οικογενειακές εμπλοκές, συνδιαμορφώνουν την ιστορική αποτύπωση, αυτής της πολύπλαγκτης ιστορικής μας περιόδου.
Ο πατέρας μου Νίκος Παν. Αβραμόπουλος ή Πεπελάσης, υπήρξε εξέχον στέλεχος του κραταιού μέλους των μεταπολεμικών μας συντηρητικών κυβερνήσεων και όχι μόνο, αλλά και επιφανούς πολιτικού μας ανδρός Στεφάνου Στεφανοπούλου και τα πρώτα εξαδέλφια του, οι θείοι μου, Νίκος, Γιώτης, Μήτσος, Αβραάμ Αβραμόπουλοι ή Πεπελάση (απο το μικρό όνομα ΑΒΡΑΑΜ άλλωστε του παππού μας ΠΡΩΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ, ΑΒΡΑΑΜ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΕΠΕΛΑΣΗ, τον οποίο ο Δήμος Γαστούνης δεν έχει τιμήσει με μια οδό της πόλης στο όνομά του, θα αλλάξει το όνομά μας, όχι με νόμιμες διαδικασίες, αλλά εθιμικώ τω δικαίω, απο Πεπελάσης σε ΑΒΡΑΜΟ-πουλος) αποτέλεσαν πρωτοκλασάτα στελέχη της αριστεράς, πληρώνοντας με το ακριβό τίμημα του οικογενειακού τους ξεκληρίσματος, την εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Τρία βλαστάρια, ηθικά ευγενείς άνθρωποι και αξεπέραστοι επιστήμονες, ο παντού αριστεύσας Νίκος (είχε εισαχθεί πρώτος στην Ιατρική στην Ελλάδα και δεύτερος στην Γεωπονική την οποία και ακολούθησε τελικά) για να εξελιχθεί απο τους μεγαλύτερους γεωργοικονομολόγους στην πατρίδα μας και πρωτοπόρος στο φάσμα της γεωργοοικονομολογίας, θα κατασκευάσει μάλιστα με τον επίσης λαμπρό Μηχανικό πατέρα του Τάσου Χωραφά απο την Γαστούνη, το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Ηλεία το ΦΡΑΓΜΑ, ο Μήτσος Δ/ρας Μηχανολόγος Μηχανικός στο περίφημο Πολυτεχνείο του Μπρεσλάου, που θα αφήσει τα κόκαλά του και θα πεθάνει στην Πολωνία εξόριστος και ο Γιώτης που το μισό της βασανισμένης ζωής του θα το αναλώσει άδικα στις εξορίες και τις φυλακές, για να δεί το φώς του ήλιου, μόνο μετά την πτώση της δικτατορίας, δουλεύοντας ως λογιστής στα γραφεία του ΚΚΕ για να προσπορίζει τα προς το ζήν, θα πληρώσουν ακριβά με την προσωπική τους ισοπέδωση, την εμπλοκή τους στην δραματική μας αυτή περίδο, μέσα απο τις γραμμές της αριστεράς. Και το επιστέγασμα της τραγωδίας, η μητέρας τους η γιαγιά μου η Βασιλική – το γένος Αλεξοπούλου απο του Μπουχιώτη- βλέποντας τα βλαστάρια της, τα διαμάντια του εξαίρετου Δασκάλου συζύγου της, με σπουδές, αριστεία και διδακτορικά, να αργοσβήνουν σαν το κερί στις εξορίες και τις φυλακές, τρελάθηκε απο την στενοχώρια και παρέδωσε το πνεύμα.
Αυτή είναι – κλείνοντας τούτη την παρέκβαση που δεν θα μπορούσα να παραλείψω για λόγους ιστορικής μνήμης – η ατίμητη συμβολή της οικογένειας ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ στην υπόθεση της αντίστασης. Και ήλθαν στην μεταπολεμική και μεταδικτατορική Ελλάδα, οι συνεργάτες των Γερμανών και της χούντας, κατέλαβαν τα δημόσια αξιώματα και με περισσό θράσος, «πουλούσαν» και δημοκρατικές επωμίδες … Αλλά όπως λέει ο μεγάλος γερμανός διανοητής Μπέρτολτ Μπρέχτ «Ποιός έχτισε την εφτάπυλη Θήβα;/ Τα βιβλία ονόματα βασιλιάδων αναφέρουν/ Τις πέτρες και τα ξύλα ποιοί τα κουβάλησαν;» Και για την υπόθεση της λευτεριάς στην πατρίδα μας, τα «ξύλα και τις πέτρες» τα κουβάλησαν οι αφανείς ήρωες. Αυτοί που τους έχει ξεχάσει ο φακός της ιστορίας … Στην φωτογραφία η ανατίναξη του Ισθμού της Κορίνθου από τους Γερμανούς. Ενώ σε όλη την Ευρώπη λοιπόν ξεκινούσε το έργο της ανοικοδόμησης, Ελλάδα καταναλώθηκε στον τραγικό εμφύλιο του 1944-49, που στην κυριολεξία ρήμαξε τη χώρα. Συνεχίζεται …
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων