Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021

Από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα…

Δύο άντρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο ένας ως πρωθυπουργός που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο και ο δεύτερος ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νέος ηγέτης της Αριστεράς, φιλοξενούνται στο νέο βιβλίο της Κάισα Εκις Εκμάν. Της Σουηδέζας δημοσιογράφου, πολιτικής αναλύτριας και συγγραφέα, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2011 και βρέθηκε ανάμεσα στους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος. Διαδήλωσε μαζί τους και μέσα από τη διεισδυτική της ματιά στα ελληνικά δεινά, δημοσίευσε στη ναυαρχίδα του σουηδικού Τύπου, την εφημερίδα «Dagens Nyheter» ένα άρθρο συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους Ελληνες.

Τρία χρόνια μετά γράφει το δικό της βιβλίο διεισδύοντας στις ρίζες του ελληνικού προβλήματος, «ανακρίνοντας» μέσα στις σελίδες του βιβλίου, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα, των οποίων την προσωπικότητα σκιαγραφεί σήμερα το «ΘΕΜΑ».

O Παπανδρέου με καλωσόρισε στα σουηδικά

«Επισκέφθηκα τον Γιώργο Παπανδρέου στα γραφεία του Ιδρύματος Παπανδρέου. Ενιωσα πολύ άνετα μαζί του από την αρχή. Με καλωσόρισε στα σουηδικά και με κέρασε πράσινο τσάι. Εξάλλου, ο ίδιος έζησε πολλά χρόνια στη χώρα μου», λέει η Κάισα Εκίς Εκμάν στο «ΘΕΜΑ».

swe_bib

Η γραμματέας του την ενημέρωσε πως το timing δεν ήταν το καλύτερο αφού ο Παπανδρέου ήταν την περίοδο εκείνη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση «Πράγματι έτσι ήταν. Θεωρώ πάντως, ότι ο Παπανδρέου έκανε επιλογές που δεν βοήθησαν την Ελλάδα», λέει η κυρία Εκμαν. Παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ ήρεμος και έτοιμος να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Αυτό που της έκανε εντύπωση όπως αναφέρει και στο βιβλίο της με τίτλο «Κλεμμένη Ανοιξη», το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα, είναι οι ισχυροί δεσμοί που συνδέουν την οικογένεια Παπανδρέου. Στη συνάντησή τους έδωσε το «παρών» και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος παρενέβαινε στη συζήτηση. «Είναι της μόδας πλέον όλοι να επιτίθενται στην οικογένεια Παπανδρέου. Λένε ότι βγάλαμε λεφτά από την κρίση, ότι η μητέρα μου έκρυψε μια περιουσία στο εξωτερικό και ότι εγώ διατηρώ διαμέρισμα στο Λονδίνο. Η μητέρα μου ζει σε ένα σπιτάκι χωρίς καν πόσιμο νερό», είπε ο Νίκος Παπανδρέου στη Σουηδέζα δημοσιογράφο.

Φρέντο καπουτσίνο με τον Α. Τσίπρα

Τον Απρίλιο του 2014 η πολιτική αναλύτρια συνάντησε από κοντά τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρήγγειλε τσάι αλλά φρέντο καπουτσίνο. Εκατσαν αναπαυτικά στους καναπέδες και ξεκίνησαν τη συζήτησή τους. «Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πολύ καλός συνομιλητής. Είναι νέος άνθρωπος με όραμα. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί δεν αντιστέκεται στο ευρώ. Μου είπε πως δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ. Στη Σουηδία τόσο το αριστερό κόμμα όσο και το ανάλογο σοσιαλιστικό τάχθηκαν κατά του ευρωπαϊκού νομίσματος», λέει στο «ΘΕΜΑ» η κυρία Εκμαν, η οποία, όπως αποκαλύπτει και στο βιβλίο της, είχε προετοιμαστεί να ακούσει έναν φλέγοντα ιδεολογικό λόγο από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά εκείνος της έδωσε την εντύπωση ότι πάνω απ’ όλα είναι ένας πολιτικός με στρατηγική. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο κάτω-κάτω πρόκειται για τον άνθρωπο που ονόμασε το παιδί του Ερνέστο, προς τιμήν του Τσε Γκεβάρα. Τώρα όμως μου φαίνεται ήρεμος και επιφυλακτικός».

swe ekman

Η ζωή στην Ελλάδα και οι Αγανακτισμένοι

Η Σουηδέζα συγγραφέας έζησε δύο χρόνια στην Ελλάδα παρακολουθώντας από κοντά γενικές απεργίες, μαζικές διαδηλώσεις και εκλογικές αναμετρήσεις. Εξέτασε τα χαρακτηριστικά αυτών που συνέθεσαν το πολύμορφο Κίνημα των Αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος και συνομίλησε με νέους ανθρώπους που έμειναν άνεργοι, με επιχειρηματίες, με εργαζόμενους που πήραν στα χέρια τους τον έλεγχο του εργοστασίου στο οποίο δούλευαν, με πολιτικούς και ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ», «ο Ελληνες δεν είστε τεμπέληδες όπως σας παρουσιάζουν τα ξένα ΜΜΕ και κυρίως τα γερμανικά. Οσο για τους Αγανακτισμένους, στην αρχή ήταν ένα ελπιδοφόρο κίνημα, πίστευα ότι θα άλλαζε πολλά πράγματα. Είχαν στοιχεία από ανάλογες εξεγέρσεις, όπως την Αραβική Ανοιξη, τους Ισπανούς Αγανακτισμένους αλλά και εκείνους στην πλατεία Ταξίμ. Ομως δεν ήταν καλά οργανωμένοι και έχασαν την ορμή τους. Για να αλλάξεις τα πράγματα πρέπει να είσαι απόλυτα οργανωμένος».

Εκείνο στο οποίο κάνει ιδιαίτερη μνεία στο βιβλίο της η 24χρονη Σουηδέζα είναι οι νέοι που λόγω των συνθηκών αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, ενώ όσοι μένουν πίσω στην πατρίδα ζούνε από τις συντάξεις των γονιών τους. «Είναι πολύ σκληρό αυτό που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι. Αυτοί υποτίθεται ότι ήταν η καλύτερη γενιά που οι γονείς τους επένδυσαν πάνω τους και πλήρωσαν για τις σπουδές τους. Τώρα είναι άνεργοι ή παίρνουν μισθούς με τους οποίους δεν μπορούν να ζήσουν και φυσικά ούτε να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Και πολλοί από αυτούς τρώνε στα συσσίτια».

swe2

Η συγγραφέας

Μητέρα ενός 8χρονου παιδιού η Κάισα Εκις Εκμαν συνεργάζεται με την «Dagens Nyheter», την πρώτη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα της Σουηδίας και με τη φιλοαριστερή εφημερίδα «ETC». Αρθρογραφεί για ποικίλα θέματα, όπως η Βενεζουέλα, η κλιματική πολιτική, τα δικαιώματα των γυναικών και η κριτική στον μεταμοντερνισμό. Το πρώτο της βιβλίο «Varat och varan» (2010), με θέμα το τράφικινγκ και την παρένθετη μητρότητα, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Η συγγραφέας έχει δώσει πλήθος διαλέξεων για το θέμα του βιβλίου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην Αυστραλία και στην Κούβα.

Το 2014 τιμήθηκε στη χώρα της με το βραβείο Lars Johan Hierta για το βιβλίο της «Κλεμμένη Ανοιξη» το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων