Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Ομπάμα: Από τον Λευκό Οίκο στην Wall Street σε λιγότερο από ένα χρόνο

Η Χίλαρι Κλίντον παραδέχεται ότι έκανε λάθος όταν έδωσε ομιλίες στην Wall Street μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση. «Λαμβάνοντας χρήματα από τις τράπεζες, δημιούργησα την εντύπωση στους πολίτες πώς βρισκόμουν στην τσέπη τους», γράφει στα νέα της απομνημονεύματα.Το παλιό αφεντικό της πάντως δεν φαίνεται να συμμερίζεται την ανησυχία της.

Τον περασμένο μήνα, λίγο πριν δημοσιευθεί το βιβλίο τoυ “What Happened”, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στη Νέα Υόρκη με πελάτες της Northern Trust Corp. για περίπου 400.000 δολάρια, δήλωσε ένα πρόσωπο που γνώριζε την εμφάνισή του. Την περασμένη εβδομάδα, θυμήθηκε εμπειρίες του από τον Λευκό Οίκο για την Carlyle Group LP, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων στον κόσμο, σύμφωνα με δύο άτομα που ήταν εκεί. Την επόμενη εβδομάδα, θα δώσει μια κομβικού χαρακτήρα ομιλία στη διάσκεψη υγειονομικής περίθαλψης της επενδυτικής τράπεζας Cantor Fitzgerald LP.

Ο Ομπάμα έρχεται στη Wall Street μέσα σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο μετά την αναχώρησή του από το Λευκό Οίκο, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που είναι καλά πολυχρησιμοποιημένο, αλλά και καλά πληρωμένο. Αν και δεν μπορεί να ξανά είναι υποψήφιος για πρόεδρος, ωστόσο συνεχίζει να είναι μια φωνή με επιρροή σε ένα κόμμα διχασμένο, μεταξύ της στήριξης και της δυσφήμισης της επιχειρηματικής δράσης.

Η νέα του «δουλειά» με τις τράπεζες μπορεί να υποδείξει ποια πλευρά της σχετικής αναμέτρησης θα υπερισχύσει και να απογοητεύσει όποιον περιμένει από τον προκάτοχο του Τραμπ στο Λευκό Οίκο, να αποφύγει μια παγίδα η οποία έσωσε την Κλίντον. Ή, όπως το βλέπουν κάποιοι από τους φίλους του στις επιχειρήσεις, είναι απλώς ένας ιδιώτης που δίνει λίγες καταγεγραμμένες ομιλίες σε άλλους επιτυχημένους ανθρώπους, την ώρα που γράφει το επόμενο βιβλίο του.

Φυσικά, η εμφάνιση αυτή πυροδοτήσε έντονη κριτική, αφού ο 55χρονος πολιτικός δέχθηκε να μιλήσει ενώπιον των τραπεζιτών της Wall Street, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει κάποτε σκωπτικά “fat cats” («παχιές γάτες») λόγω των εξωφρενικών απολαβών τους. Κατηγορία που αναδρομικά τουλάχιστον ακούγεται κάπως κούφια, αν αναλογιστεί κανείς την αμοιβή που συμφώνησε ο Ομπάμα: 400.000$.

Λίγα μόνο πρώην κυβερνητικά στελέχη της αμερικάνικης κυβέρνησης πάντως έχουν καταφέρει να αντισταθούν στο δέλεαρ των εταιρικών χρημάτων.

Ο πρώην αντιπρόεδρος Al Gore είναι διευθυντής της Apple Inc. και ανώτερος συνεργάτης της Kleiner Perkins Caufield & Byers, της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων, του οποίου ο πρόεδρος, John Doerr, βρίσκεται στο συμβούλιο του Ιδρύματος Obama. Ο Dan Quayle, ένας άλλος αντιπρόεδρος, πέρασε σχεδόν δύο δεκαετίες στην εταιρία ιδιωτικών μετοχών Cerberus Capital Management LP.Ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου,Sean Spicer, που παραιτήθηκε πρόσφατα, έχει ήδη συμφωνήσει να μιλήσει σε μια χρηματοπιστωτική εταιρεία. Τελικά, είναι πολλά τα λεφτά…Ομπάμα!

 

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων