Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Από τον “Τειρεσία” στον “Περσέα”: Tι είναι το Λευκό Μητρώο συνεπών επιχειρήσεων

Ο «Περσέας», δηλαδή το Λευκό Μητρώο Συνεπών Επιχειρήσεων, (που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους) εντοπίζει και αναδεικνύει την υγιή και συνεπή επιχειρηματικότητα, επιβραβεύοντάς την κυρίως με διοικητικές διευκολύνσεις.

Σϋμφωνα με το protothema.gr ως προς τα κριτήρια ένταξης στο μητρώο θα συνεκτιμηθεί η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση τη εν λόγω νομοθεσίας – ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας – αλλά και οι ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης, κ.λπ.

Στα θετικά κίνητρα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν τόσο η ενδεχόμενη στοχευμένη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) για αυτή την κατηγορία των συνεπών επιχειρήσεων, αλλά και άλλες διοικητικές διευκολύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι οι έλεγχοι της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας θα προσανατολίζονται κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις αυξημένης παραβατικής συμπεριφοράς, οι συνεπείς επιχειρήσεις του συστήματος «Περσέας» θα «επιβραβεύονται» επιπλέον από το γεγονός ότι θα απαλλάσσονται και από τον αναπόφευκτο διοικητικό φόρτο που επιφέρουν οι συχνές επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων.

Αναφερόμενος στο νέο θεσμό, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Εγκαινιάζουμε ουσιαστικά – για πρώτη φορά στη χώρα μας – μια νέα, θετική αντίληψη για τη σχέση πολιτείας και επιχειρηματικότητας. Καθώς μέχρι σήμερα επικρατούσε αποκλειστικά η αντίστροφη λογική, δηλαδή αυτή του εντοπισμού και της ανάδειξης των «κακών παραδειγμάτων» σε συνδυασμό με ένα αποτρεπτικό πλαίσιο κυρώσεων (π.χ. σύστημα «Τειρεσίας»).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων