Η έρευνα για τον εντοπισμό των αιτίων της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων προχωρά με εντατικούς ρυθμούς καθώς οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές έχουν ήδη ανακρίνει περισσότερα από 30 άτομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Parisien η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από τη βάση του μεγάλου βέλους, εκεί όπου είχε στηθεί μια μεγάλη σκαλωσιά για τις εργασίες συντήρησης. Από τις μέχρι τώρα ανακρίσεις προκύπτει ότι η αρχική εστία της πυρκαγιάς εκδηλώθηκε στη γωνία του βέλους, στην πλευρά της Παναγίας των Παρισίων που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα. Και δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από ένα βραχυκύκλωμα στα ασανσέρ που είχαν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τις εργασίες συντήρησης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Europe Échafaudage, επικεφαλής των έργων στην Παναγία των Παρισίων, υποστήριξε στο BFMTV ότι «τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές και οι διαδικασίες ασφαλείας». Αίσθηση προκαλεί εν τω μεταξύ μια άλλη σημαντική για την έρευνα πληροφορία της Le Parisien : ότι γύρω στις 18:15 της Δευτέρας αναβόσβηνε στις οθόνες ελέγχου το κουμπί του συναγερμού πυρασφάλειας, αλλά λόγω κάποιας δυσλειτουργίας του υπολογιστή υπεδείκνυε στους υπευθύνους ασφαλείας λάθος σημείο για την εκδήλωση της πυρκαγιάς. Όταν εντόπισαν πλέον την εστία της οι πυροσβέστες είχαν χάσει πολύτιμο χρόνο, καθώς οι φλόγες έφθαναν ήδη σε ύψος τα τρία μέτρα…
Η υπόσχεση του Μακρόν
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η Παναγία των Παρισίων θα αποκατασταθεί μέσα σε πέντε χρόνια. Υποσχέθηκε μάλιστα, ότι θα γίνει πιο ωραία από ότι ήταν.
«Η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσουμε όλοι στην αποκατάσταση του ναού». «Θα ξαναχτίσουμε την Νοτρ Νταμ ακόμη πιο όμορφα και θέλω να ολοκληρωθεί μέσα σε 5 χρόνια από τώρα, μπορούμε να το καταφέρουμε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και τις αποφασιστικές υποσχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να την αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν, ο λόγος αναπόφευκτα περνά στους ειδικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διαχειριστές των πολιτιστικών έργων.
Ειδικοί που θα αποφασίσουν τον τρόπο, τη μέθοδο, ακόμη και τη μορφή που θα πρέπει να έχει μετά τις σχετικές εργασίες η Νοτρ Νταμ.
Πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της, ή είναι πρέπον να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλλίτερη θωράκισή της από καταστροφές. Και πάνω σε αυτό το σημείο καταγράφονται οι πρώτες διαμάχες.
Τι λέει ο Ρέντσο Πιάνο
Ο πασίγνωστος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο για παράδειγμα, σε σχόλιά του στην εφημερίδα Corriere della Sera, τάσσεται υπέρ της ανακατασκευής των ξύλινων αντηρίδων της στέγης, το γνωστό «forêt=δάσος», λόγω του πλήθους των δρύινων μαδεριών σε περίπλοκες συνθέσεις τριαρθωτών τόξων που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν το βάρος της.
Από την πλευρά του, ο επίσης διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Μασιμιλιάνο Φούκσας, που διατηρεί και γραφείο του στο Παρίσι, τάσσεται υπέρ μίας μέσης οδού: «Θεωρώ πως θα πρέπει να σκεφθούμε μία μέση λύση με τα σημεία εκείνα που έχουν χαθεί στη φωτιά, κι ευελπιστώ πως θα είναι λιγότερα από εκείνα που είδαμε στις εικόνες και τα οποία θα μπορούν να αναστυλωθούν. Πιστεύω στη μέση οδό ανάμεσα στο ακραία σύγχρονο και στην αναστύλωση των παλαιών στοιχείων».
Ερωτηθείς εάν θα έβλεπε στη στέγη της Παναγίας έναν κρυστάλλινο θόλο σαν «τον Φάρο», που σχεδίασε ο ίδιος για ένα παλαιό μέγαρο της Ρώμης, ο Φούκσας απάντησε: «δεν βλέπω τόσο έναν Φάρο, αλλά η πρώτη ιδέα που μου ήλθε στο μυαλό ήταν αυτή ενός πανύψηλου πύργου φτιαγμένο από κρύσταλλο Μπακαρά, που είναι γαλλικό, και θα φωτίζεται τη νύχτα και θα γεμίζει φως».