Πόλος έλξης αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα για τους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τους 170.000, καταγράφοντας αύξηση 10%-15% σε σχέση με πέρυσι.
Οπως αναφέρει έκθεση του Ελληνοκινεζικού Οικονομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με αναφορές τουριστικών γραφείων από Πεκίνο και Σαγκάη καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον -σε σχέση με το 2016- για προορισμούς όπως Σαντορίνη, Μύκονος, Αθήνα και Χανιά. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη τριετία ή πενταετία οι τουρίστες από τη Χώρα του Κόκκινου Δράκου στην Ελλάδα θα αγγίξουν το 1-1,5 εκατομμύριο, χάρη στη σταδιακή αύξηση των απευθείας πτήσεων από την Κίνα, την ενίσχυση της κρουαζιέρας με ανάδειξη του Πειραιά σε «home port», την ταχύτερη έκδοση θεωρήσεων (Visa) από τα ελληνικά προξενεία και την επέκταση στη χώρα μας κινεζικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως το Alibaba, η Alitrip, η Alipay και το Baidu.
Βέβαια, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί το αισιόδοξο αυτό σενάριο των 1,5 εκατ. Κινέζων τουριστών σε βάθος πενταετίας, υπάρχουν ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα η Γαλλία που ήδη προσελκύουν αυτό τον αριθμό.
Θεωρήσεις Visa
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θεωρήσεων (Visa) που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Complete Data On Short Stay Visas) τα τελευταία έξι χρόνια ο αριθμός των Κινέζων που επέλεξε να ταξιδέψει εντός Σένγκεν αυξήθηκε πάνω από 4 εκατομμύρια, φτάνοντας στο τέλος του 2016 τα 15,2 εκατομμύρια.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, αν και ο αριθμός των θεωρήσεων (Visa) που εκδίδουν οι ελληνικές προξενικές αρχές δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Κινέζων που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, από το 2010 μέχρι σήμερα ο αριθμός των θεωρήσεων από Κίνα σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ακόμα και εννέα φορές πάνω. Αναλυτικά, οι θεωρήσεις των τουριστών από Πεκίνο από τις 6.024 το 2010 άγγιξαν τις 23.904 το 2016, από τη Σαγκάη από τις 3.079 ξεπέρασαν τις 24.300 και από την Γκουάντζου από τις 1.183 εκτοξεύτηκαν στις 9.603.
Βέβαια, όπως αναφέρει το Ελληνοκινεζικό Οικονομικό Συμβούλιο οι περισσότεροι ταξιδεύουν στην Ελλάδα με Visa που έχει εκδοθεί για άλλη χώρα της Σένγκεν (π.χ. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) στο πλαίσιο ενός τουριστικού «πακέτου» επίσκεψης δύο ή περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι λόγοι επίσκεψης
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι επισκέπτονται τη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία των ελληνικών προξενικών αρχών στην Κίνα, πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο τουρισμός, ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι επαγγελματικοί λόγοι και οι πολιτιστικοί και στη συνέχεια οι επίσημες επισκέψεις και οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.
Επιλογή ταξιδιού online
Ενδιαφέρον για τους τρόπους προσέγγισης των Κινέζων τουριστών παρουσιάζουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεση της Ctrip, του μεγαλύτερου ίσως τουριστικού οργανισμού της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία οι Κινέζοι ταξιδιώτες δαπάνησαν πέρυσι πάνω από 600 δισ. RMB (87 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για την αγορά ταξιδιωτικών πακέτων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, σημειώνοντας αύξηση 34% σε ένα έτος. Μόνο η Ctrip είχε περίπου 250 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι ξόδεψαν διαδικτυακά 20 δισ. RMB το 2016, με κάθε πελάτη να πληρώνει πάνω από 3.000 RMB για την αγορά τουριστικών υπηρεσιών.
Μάλιστα, οι περισσότερες παραγγελίες τουριστικών προϊόντων έγιναν μέσω κινητών τηλεφώνων και tablet και λιγότερο μέσω σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τα δύο τρίτα των τουριστικών δαπανών μέσω της Ctrip αφορούσαν ταξίδια εκτός Κίνας. Ο πιο δημοφιλής προορισμός ήταν η Ταϊλάνδη και ακολούθησαν η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Αδειες παραμονής
Την πρωτιά στην απόκτηση άδειας παραμονής μέσω επένδυσης σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ κατέχουν οι Κινέζοι. Στο πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Golden Visa και το οποίο έχει αποδώσει συνολικά μέχρι σήμερα περίπου 1 δισ. ευρώ, καθώς έχουν χορηγηθεί συνολικά 1.684 άδειες, οι Κινέζοι έχουν λάβει 701 άδειες. Οι υπόλοιπες άδειες κατανέμονται ως εξής: 357 σε Ρώσους, 84 σε Αιγύπτιους, 81 σε Τούρκους, 79 σε Ουκρανούς, 78 σε Λιβανέζους, 53 σε Ιρακινούς, 45 σε Σύρους, 37 σε Ιορδανούς και 16 άδειες σε Σαουδάραβες.