11 δισ. είναι η δόση που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα με τα 4 δισ. ευρώ να οδεύουν για την εξόφληση των ιδιωτών σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών όμως αυτό δεν θα συμβεί χωρίς πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και να νομοθετηθούν 17 ακόμα προαπαιτούμενα.
Θα δοθούν 4 δισ.ευρώ για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα ενώ ήδη έχει γίνει συφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων
Ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών όπως δήλωσε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Καμία συμφωνία ακόμα για το χρέος λόγω του ΔΝΤ το οποίο ζητάει και… άλλα μέτρα μαζί με τους Γερμανούς συνεχίζοντας τις παράλογες απαιτήσεις τους. Η Eυρωζώνη προτείνει πέντε χρόνια περίοδο χάριτος, πάγωμα των επιτοκίων και εξαγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με βάση την πολύ καλή ομολογουμένως πρόταση του Κ.Ρέγκλινγκ.
Όπως αποκαλύπτει δισέλιδο έγγραφο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM ενώ όπως τονίζεται εάν εφαρμοστεί μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος από το 183% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 74% σε λίγα μόλις χρόνια!
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για να αποδεσμευθεί η δόση θα πρέπει να ψηφισθούν μέτρα τα οποία μάλιστα τα χώρισε σε τέσσερις «ασαφείς» προς το παρόν τομείς όπως η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, ο ανταγωνισμός και ο εκσυχρονισμός του Δημοσίου.
Μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την χρηματοδότηση των δανειακών δεσμεύσεων, η δόση για την Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως «έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουστο καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην χρηματοοικονομική σταθερότητα.”