Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Αποδοκιμαστικά τα νούμερα των δημοσκοπήσεων – Καταποντίζεται ο Τραμπ

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η έρευνα που διεξάγεται για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και η αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ που ακολούθησε, διαβρώνουν σταδιακά το πολιτικό κεφάλαιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που έγινε το χρονικό διάστημα 1-5 Ιουνίου, πριν από την χθεσινή κατάθεση του Κόμεϊ στην Γερουσία, το 38% των Αμερικανών φαίνεται να αποδέχονται τον Τραμπ, έναντι ποσοστού 58% που τον αποδοκιμάζουν.

Ο Τραμπ αναμένεται ν’ αντιμετωπίσει ακόμη περισσότερα προβλήματα κατά τους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που η υπόθεση της έρευνας γύρω από ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 εξακολουθήσει να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει σε πολιτικό επίπεδο την άμεση προώθηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την κατάργηση και την αντικατάσταση του νόμου για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Παράλληλα άκρως σημαντική για την Κυβέρνηση Τραμ είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας για την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.

Η κατάσταση που έχει προκληθεί οδηγεί στο να αποσπάται η προσοχή της κυβέρνησης και να δίνεται η ευκαιρία σε Ρεπουμπλικάνους μέλη του Κογκρέσου να κρατούν αποστάσεις από τον Τραμπ και να μην τον υπερασπίζονται. Από την άλλη μεριά ο πυρήνας των υποστηρικτών του Τράμπ προετοιμάζεται για μία περίοδο σκληρών πολιτικών συγκρούσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ομάδα πολιτικών υποστηρικτών του (Great America Alliance) διέθεσε για διαφημίσεις αυτή την εβδομάδα το ποσό των 400.000 δολαρίων. Οι επιθέσεις κατά του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ήταν στο επίκεντρο της διαφημιστικής καμπάνιας, σύμφωνα με τον Έρικ Μπιτς που είναι υπεύθυνος της αναφερόμενης ομάδας.

Η συγκεκριμένη διαφήμιση παρουσίαζε αρνητικά τον Κόμεϊ ως “έναν ακόμη άνθρωπο του πολιτικού συστήματος στην Ουάσιγκτον”, ενώ συμπεριελάμβανε εικόνες από επιθέσεις τζιχαντιστών, υπονοώντας ότι ο Κόμεϊ δεν είχε επικεντρωμένη την προσοχή του όσο θα έπρεπε στην προστασία των Αμερικανών.

«Νομίζω ότι η κατάσταση γίνεται πολύ περισσότερο σοβαρή για τον πρόεδρο Τραμπ. Η έρευνα υπό τον Μιούλερ συνεχίζεται. Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την ακρόαση του Κόμεϊ θα ενσωματωθούν στην έρευνα. Κατά την άποψή μου, ο πρόεδρος εισέρχεται σε μία περίοδο αυξημένης πολιτικής αποσταθεροποίησης», δηλώνει ο Τζον Μπον καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Texas A&M

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων