Οι ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν αποφασισμένοι να σφραγίσουν μια συμφωνία με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, κατά τη δεύτερη μέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής. Πρόθεση των Ευρωπαίων είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, όμως οι μέχρι στιγμής εφαρμοζόμενες πολιτικές δεν εμφανίζουν ορατά αποτελέσματα.
Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι 28 ηγέτες είναι ουσιαστικά το κείμενο προσυμφωνίας που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Διαφοροποίηση υπάρχει στο σημείο όπου η συμφωνία προβλέπει 72.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, αντί για τις 160.000 που προέβλεπε το αρχικό κείμενο. Επιπλέον, προβλέπεται ότι τα αιτήματα ασύλου προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα θα εξετάζονται επί ελληνικού εδάφους.
Στην πρόταση προβλέπεται -μεταξύ άλλων- σημαντική κινητοποίηση από ευρωπαϊκής πλευράς και ενίσχυση της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα αιτήματα ασύλου με ταχύτητα και να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο μηχανισμός επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο hot spot καθώς θα χρειαστεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα ενισχύει οικονομικά την Αθήνα η οποία θα αναλάβει να επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενείας των προσφύγων.
Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, διαπιστώνουν πως η προωθούμενη συμφωνία είναι διάτρητη νομικά, ενώ και οι ίδιοι οι εμπνευστές της είναι αβέβαιοι για την βιωσιμότητά της, αφού η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει την Συνθήκη της Γενεύης και θα υποχρεωθεί να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο πολύ γρήγορα, πριν ξεκινήσουν οι απελάσεις και επανεισδοχές προσφύγων και μεταναστών.