Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Αποφασιστικές μάχες κατά του ISIS σε Συρία και Ιράκ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους αντιμετωπίζουν πλέον επιθέσεις ευρείας κλίμακας σε δύο μέτωπα, τόσο στο Ιράκ όσο και τη Συρία από χθες, Τετάρτη, στο πλαίσιο μιας εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων με σκοπό να διαλυθεί το λεγόμενο χαλιφάτο, από την ανακήρυξή του το 2014.

Στη Συρία, η υπό αμερικανική υποστήριξη πολιτοφυλακή με χιλιάδες Άραβες και Κούρδους μαχητές στο δυναμικό της, φέρεται να έχει καταλάβει χωριά κοντά στα στρατηγικά σημαντικά τουρκικά σύνορα μετά την έναρξη μιας μεγάλης επιχείρησης, για να ανακόψει και την τελευταία δίοδο του ισλαμικού κράτους στον έξω κόσμο.

Στο Ιράκ, ο πρωθυπουργός Χαιντέρ Αμπάντι διέταξε τα στρατεύματά του να επιβραδύνουν Την προέλασή τους στις πύλες της Φαλούτζα, το πιο κοντινό οχυρό του ισλαμικού κράτους στην πρωτεύουσα Βαγδάτη, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες σε αμάχους, δύο ημέρες αφότου ο στρατός εισήλθε σε αγροτικές περιοχές στις παρυφές της πόλης.

Και οι δύο επιχειρήσεις διενεργούνται με την υποστήριξη του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού που έχει στόχο τους υπερ-σκληροπυρηνικούς σουνίτες μουσουλμάνους μαχητές, οι οποίοι και διακήρυξαν τη δημιουργία του χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συριακή επιχείρηση περιλαμβάνει αμερικανικές ειδικές δυνάμεις που επιτελούν συμβουλευτικό ρόλο στο πεδίο. Στο Ιράκ, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει παράσχει αεροπορική στήριξη στις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες συνεπικουρούνται και από την Ιρανόφιλη σιιτική πολιτοφυλακή.

Ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι δύο προελάσεις συνέπεσαν σκόπιμα, αναδεικνύουν το πώς διαφορετικοί μεταξύ τους εχθροί του ισλαμικού κράτους έχουν κινητοποιηθεί τους τελευταίους μήνες σε αυτό που – όπως ελπίζει η Ουάσιγκτον και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις- θα είναι μια αποφασιστική χρονιά για την καταστροφή του ψευδοκράτους του ISIS.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων