Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Αποφασιστικές μάχες μεταξύ Συριακού στρατού και επαναστατών στη γενέτειρα του Άσαντ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Συριακός Στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι είχε εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές και ανακατέλαβε χωριά σε μια νέα επίθεση κατά των ισλαμιστών ανταρτών σε περιοχές κοντά στη γενέτειρα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, στην παράκτια επαρχία της Λατάκειας.

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί είχαν ήδη ενταθεί κατά τις τελευταίες 48 ώρες, σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών στο τραχύ έδαφος κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής του στρατού σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επαρχία Λατάκεια – στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Συρίας και η οποία αποτελεί προπύργιο της σέκτας των Αλεβιτών του Άσαντ – έχει αποτελέσει βασικό πεδίο μάχης της σύγκρουσης, η οποία βρίσκεται τώρα στο πέμπτο έτος της.

Οι Σουνίτες τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένης της Nusra Front, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, ελέγχουν πολλά χωριά στις παραμεθόριες περιοχές βόρεια του υπό κυβερνητικό έλεγχο λιμανιού της Λατάκειας και σε άλλες περιοχές που κυριαρχούνται από Αλεβίτες, οι οποίοι αποτελούν ένα παρακλάδι των Σιιτών.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι πέντε χωριά και λόφοι της ευρύτερης περιοχής, είχαν ανακτηθεί από τους αντάρτες, ωθώντας τους πιο κοντά στις παραμεθόριες περιοχές.

Η μορφολογία του εδάφους και τα πυκνά δάση έχουν επιτρέψει στους Σουνίτες τζιχαντιστές αντάρτες να αντισταθούν στον βαρύ βομβαρδισμό του συριακού στρατού και να αντέξουν τις εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών.

Ένας αξιωματικός του στρατού της Συρίας, δήλωσε ότι ο σκοπός της τελευταίας επιχείρησης ήταν να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των ανταρτών από τα τουρκικά σύνορα στα χωριά που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Σάλμα, που έχει περιέλθει στην κατοχή της Nusra Front από το 2012.

Πέρυσι, ο συριακός στρατός απέσπασε και πάλι τον έλεγχο της χριστιανικής συνοριακής πόλης Κασάμπ, της πύλης προς την Τουρκία, κοντά στην ακτή της Λατάκεια, μετά από λιγότερο από τρεις μήνες ελέγχου της από ισλαμιστές μαχητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Nusra Front.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει λάβει έναν βαθύ θρησκευτικό χαρακτήρα, με τους συντριπτικά ισχυρούς Σουνίτες αντάρτες να υποστηρίζονται από Σουνίτες των Αραβικών δυνάμεων του Κόλπου που αγωνίζονται για την ανατροπή του Άσαντ, ο οποίος με τη σειρά του υποστηρίζεται από το Σιιτικό Ιράν.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων